xcounter
#

Чим важливо, що Швеція дає ЗСУ саме два Saab 340 AEW&C, а не один

17102
Saab 340 AEW&C, фото ілюстративне
Saab 340 AEW&C, фото ілюстративне

Які деталі по спроможностям цих літаків слід розуміти

Коли Швеція 29 травня 2024 року оголосила про виділення рекордного пакета військової допомоги на 1,16 мільярдів євро для України і заявила там зокрема про передачу AWACS Saab 340 AEW&C, то тут виникла заодно певна розбіжність по тому, скільки ж саме таких історично важливих для ЗСУ літаків виділяє шведський уряд. Тому що спочатку Міноборони Швеції говорило про один екземпляр, хоча в медіа склалось враження, що мова була таки про два літаки.

Поставити крапку в цій медійній плутанині допомогла заява Тома Самуельссона, прес-секретаря прем’єр-міністра Швеції про те, що його країна виділяє нам таки два літаки Saab 340 AEW&C, один із яких очільник шведського уряду Ульф Крістерссон презентував послу України в Швеції Андрію Плахотнюку.

Читайте також: Як працює система попередження про ракетний напад РФ, а ураження "Воронеж-ДМ" - це про нестабільність

На цьому тлі стає важливим окремо описати, чим важливе те, що Україна отримає від Швеції саме два Saab 340 AEW&C, а не один, як вважалось раніше. Бо тут картина насправді значно складніша, аніж просто – "чим більше, тим краще".

Почнімо із того, що кожен літак радіолокаційного дозору (AWACS), в силу своїх характеристик, може при патрулюванні перекрити певний радіус у повітряному просторі. У випадку із Saab 340 AEW&C, який оснащений РЛС PS-890 EriEye, кут огляду складає 150 градусів по обидва боки, а ефективна площа огляду складає 500 тисяч квадратних кілометрів по горизонталі.

Водночас, інструментальна дальність РЛС PS-890 EriEye визначена у межах 450 км у разі, якщо літак знаходиться на висоті 6 кілометрів. А дальність виявлення цілі типу «винищувач» заявлена на 330 кілометрів. Відповідно, чим більше у наявності літаків радіолокаційного дозору, тим більшу площу території можна «перекрити».

Приклади покриття території України літаками ДРЛВ та управління з комплексом EriEye

Наступний важливий момент – кожен із літаків радіолокаційного дозору (AWACS) може патрулювати в повітряному просторі певний визначений час, який обмежується конструктивними особливостями самого літака і тривалістю можливої роботи екіпажу самого AWACS. У випадку із Saab 340 AEW&C можемо зустріти дані, що тут тривалість безперервного патрулювання може складати до 5 годин, екіпаж 6 осіб

Навіть якщо цей показник насправді вищий, все рівно не варто виключати варіант, за якого кожен із "бортів" у повітря підійматиметься почергово, аби дати можливість відпочити екіпажу літака та підготувати AWACS до нового вильоту.

Ну і врешті, факт передачі саме двох Saab 340 AEW&C означає, що потрібно готувати відповідну кількість льотного і технічного персоналу, та розгортати відповідний обсяг інфраструктури для обслуговування.

Раніше Defense Express писав про те, що може Saab 340 AEW&C, від Швеції та чому це дійсно надважливо для F-16. Також ми розповідали і про те, що ЗСУ хотіли власний AWACS ще з 1990-х, що завадило і чому варто згадати про Ан-71.

Читайте також: Як турки допомагають США звести завод на 30 тисяч снарядів в місяць