xcounter
#

Як турки допомагають США звести завод на 30 тисяч снарядів в місяць

9062
Готові корпуси снарядів, які потім споряджатимуться вибухівкою, фото - Desiree Rios for The New York Times
Готові корпуси снарядів, які потім споряджатимуться вибухівкою, фото - Desiree Rios for The New York Times

Тут мова не тільки про строки, але й про різницю у технологіях виробництва боєприпасів

Видання The New York Times пише про те, що США завершують зведення заводу "Мескіт" по виробництву артилерійських боєприпасів, в промисловій зоні неподалік від Далласа. Цей завод буде першим для Пентагону, запущеним в роботу після початку повномасштабної війни РФ проти України, його проектна потужність складе 30 тисяч снарядів калібру 155-мм на місяць, його запуск дозволить Сполученим Штатам Америки вийти на цільовий показник по виробництву 100 тисяч снарядів на місяць у 2025 році.

На перший погляд, ця новина і так сама по собі є важливою, бо це означає збільшення в оглядній перспективі можливостей США постачати снаряди для ЗСУ. Але у цій публікації NYT є два важливі аспекти, які варто виділити окремо.

Один із цехів заводу "Мескіто", фото - Desiree Rios for The New York Times

Почнімо з того, що у зведенні цього боєприпасного заводу були два головні підрядники. Перший – американська оборонна компанія General Dynamics, яка спорудила будівлю заводу лише за 10 місяців після початку робіт.

А от другий – це турецька оборонна компанія Repkon, яка базується в Стамбулі та спеціалізується на промислових роботів та верстатів із програмним забезпеченням.

Іншими словами, виходить наступна картина – самі американці своїми силами впорались із тим, щоб менш ніж за 1 рік побудувати сам завод, однак укомплектувати виробництво їм вдалось лише з допомогою турецьких партнерів. Можемо припустити, що повністю самостійно запустити новий завод по артилерійським боєприпасам у США могло зайняти значно більше часу.

Ящики з обладнанням для заводу по виробництву боєприпасів, фото - Desiree Rios for The New York Times

Окремо цікавий момент полягає в ступені технологічності цього заводу. Наприклад передбачається, що на етапі виходу на повну проектну потужність на підприємстві працюватимуть всього 350 працівників, при цьому на заводі буде одразу три виробничі лінії. При цьому половину від передбаченого штату працівників General Dynamics планує взяти із свого заводу поряд, в Гарленді, де виготовляють сталеві корпуси для авіабомб.

Також цікаво, що на новому снарядному заводі в США болванки під боєприпаси виготовлятимуть в рази швидше, аніж на інших американських снарядних заводах, за рахунок технологічності обладнання. Але проблема в тому, що все рівно лишатиметься "вузьке місце" у виробничому ланцюжку, і воно зберігається саме на етапі спорядження снаряда вибухівкою.

Зараз у США працює лише один завод, де закладають вибухівку в снаряди – у Берлінгнтоні, штат Айова. Однак в наступному, 2025 році, має відновитись робота порохового заводу в Парсонсі, штат Канзаз, робота якого була зупинена в 2000-х роках.

Установка обладнання на завод "Мескіто", фото - Desiree Rios for The New York Times