xcounter
#

Як працює система попередження про ракетний напад РФ, а ураження "Воронеж-ДМ" - це про нестабільність

Як працює система попередження про ракетний напад РФ, а ураження "Воронеж-ДМ" - це про нестабільність
4511

Загалом СПРН та такі РЛС, як "Воронеж-ДМ", а також система "Купол" - це про ядерне стримування та ядерні удари, пояснюємо, як це працює

Попри те, що дві загоризонтні РЛС "Воронеж-ДМ" під Армавіром були уражені близько тижня тому, зараз про їх значення згадали знову. Бо західні ЗМІ почали писати про те, що ці удари завдали шкоди ядерному балансу сил із США, і, мовляв, це фактор нестабільності.

Зазначимо, що Defense Express вже писав про те, що удари по таких загоризонтним РЛС - це про стратегічну сліпоту РФ. Бо ці станції є частиною системи попередження про ракетний напад. І коли мова йде про ракетний напад, то це не про ATACMS, а про атаку балістичних ракет середньої та міжконтинентальної дальності з ядерними бойовими частинами. Тобто попередження для Кремля про початок ядерної атаки.

Читайте також: ГУР МОУ на відео показало, як рашисти безрезультатно намагаються перехопити Magura V5
Воронеж-ДМ
"Воронеж-ДМ" під час будівництва, будівля - це і є РЛС

Сенс такого попередження полягає в тому, що, за теорією, масова ядерна війна має три основних сценарії: завдання удару першим, завдання удару лише у відповідь та зустрічний удар. Звісно найбільш ефективним є завдання ядерного удару першим, бо це дозволяє знищити всі сили ворога, включно із його ядерними засобами, що означає мінімізацію ризику отримати удар у відповідь.

Для унеможливлення цього ядерні держави роблять ставку на виживаємість своїх ядерних сил. Чудовий приклад цього - Велика Британія яка має ядерну зброю лише на підводних човнах класу Vanguard, які мають аналог радянської системи "Мертва рука" але на "паперових технологіях". І задача таких підводних човнів - помститися за знищену батьківщину.

Але у будь-якому випадку удар у відповідь може бути вкрай обмеженим і може не стати стримуючим фактором для ворога. Тому найбільш ефективним є зустрічний удар. Тобто запуск своїх ядерних ракет майже одразу після того, як це зробив ворог. Але для цього необхідно помітити саму атаку, для чого й працює система попередження про ракетний напад. І не лише у РФ, а й у США.

Російська система складається з двох основних компонентів - наземних загоризонтних РЛС та космічного угрупування. При цьому поле загоризонтних РЛС має бути суцільним, що чудово видно на плані огляду таких російських станцій.

СПРН загорзонтні рлс

І після виведення з ладу двох РЛС "Воронеж-ДМ" під Армавіром РФ вже не проглядає ділянку від східного Середземномор'я до Аравійського моря.

Другим компонентом системи попередження про ракетний напад є супутникове угрупування. Наразі у РФ декларується про розгортання нової системи, яка відома під назвою "Купол", що складається із супутників відомих під назвою "Тундра" або виріб 14Ф142. Ця система прийшла на заміну "Око-1", яка функціонувала з 1996 по 2014 рік і повноцінно не функціонувала через брак та малу надійність космічних апаратів.

З 2015 року РФ почала розгортати "Купол", при цьому говорилось про те, що система повинна складатися з 10 космічних апаратів на орбіті типу "Тундра" (висока еліптична геосинхронна орбіта з нахилом 63,4 градуса). В результаті відомо про виведення лише шести апаратів з 2015 по 2022 рік ("Космос" 2510, 2518, 2541, 2546, 2552 та 2563).Скориставшись сервісом трекінгу супутників n2yo і на момент підготовки публікації отримаємо наступну картину:

Космос 2510, Космос 2518, Космос 2541, Космос 2546, Космос 2552, Космос 2563, купол, тундра

І, як видно, у системі з шести супутників цілком можливі пробіли в огляді, яких не повинно бути за системою з 10 апаратів. Саме тому вона і була спочатку анонсована, але залишається не реалізованою, бо з листопада 2022 року жоден супутник системи "Купол" не був запущений.

Таким чином, коли у США говорять про дисбаланс ядерного паритету мова якраз і йде про те, що РФ зараз має величезну діру в системі попередження про ракетний напад, при неповноцінній системі супутникової компоненти.

Читайте також: Супутник показав, що рашисти запускають залізницю в обхід "Кримського мосту"