xcounter
#

Стратегічна сліпота: що означає для РФ ураження загоризонтної РЛС "Воронеж-М" під Орськом

19065
Загоризонтна РЛС "Воронеж-М"
Загоризонтна РЛС "Воронеж-М"

Якщо результативність удару підтвердиться, то мова йде про виведення з ладу 50% всіх загоризонтних РЛС РФ системи попередження про ракетний напад, які відповідають за умовний напрям "південь-південий схід"

Поки за неофіційними даними РФ залишилась без ще однієї загоризонтної РЛС. Мова йде про "Воронеж-М" метрового діапазону, яка знаходиться під Орськом, Оренбурзької області за 1500 км від поточної лінії фронту. І враховуючи те, що до цього було уражено дві загоризонтні радіолокаційні станції "Воронеж-ДМ" під Армавіром, мова вже йде про систематичні удари.

При цьому не просто про удари, а про удари по стратегічних очах РФ, бо ці РЛС - призначені для виявлення балістичних ракет міжконтинентальної та середньої дальності та входять у російську систему попередження про ракетний напад.

Читайте також: США та Європа в 2000-х працювали над ЗРК MEADS на заміну Patriot, але яка доля проекту
Воронеж-М
"Воронеж-М"

І, якщо лише один з таких радарів у Армавірі міг трохи дивитися над малою частиною окупованого Криму, тримаючи у "фокусі" східну частину Середземного моря та Туреччину, то "Воронеж-М" під Орськом взагалі у бік України не дивився.

Бо задача цієї РЛС на кордоні з Казахстаном попередити про політ балістичних ракет у секторі від Перської затоки до Японського моря. Тобто відповідальність "Воронеж-М" під Орськом, в першу чергу, Китай, а також Індія та Пакистан, а окрім них - можливі пускові райони в Індійському океані. На мапі нижче, "Воронеж-М" під Орськом під номером 9, а номер 10 - "Воронеж-ДМ" вже не діє.

загоризонтні РЛС РФ
Загоризонтні РЛС РФ

Таким чином, якщо виведення з ладу "Ворнеж-М" підтвердиться, то мова йде про ураження 50% від всіх загоризонтних РЛС, які відповідають за умовний напрям "південь-південий схід". Хоча зараз РФ все ще має огляд у бік Китаю завдяки "Воронеж-ДМ" під Барнаулом (№8) та "Воронеж-М" під Усольє-Сибірське Іркутської області (№7). Дальність до них, від умовного Краматорська, складає близько 3,2 тисячі та 4,5 тисячі кілометрів по прямій.

Також, якщо ураження підтвердиться, то це вже знову буде питанням, чому такі стратегічні об'єкти у РФ перебувають взагалі без прикриття ППО. Хоча й відповідь на нього цілком закономірна з огляду на те, як зараз на фронті активно знищуються С-400.

І зрештою можемо нагадати, що у цілком досяжній дальності від України перебуває ще декілька РЛС типу "Воронеж". Мова йде про "Воронеж-М" під Санкт-Петербургом у Лехтусі - 900 км. У його зоні огляду - Північне море та Північна Атлантика, де знаходяться пускові райони стратегічних підводних човнів НАТО.

Воронеж-ДМ
"Воронеж-ДМ" під Армавіром, кожна з цих будівель і є РЛС

А всього у 450 км від кордону по прямій - "Воронеж-ДМ" у Калінінградській області на аеродромі Дунаєвка. Але ці 450 км - по прямій через Польщу. Зона відповідальності цього радара - сектор від Північної Атлантики до Італії. Також на правах оренди у РФ знаходиться загоризонтна РЛС "Волга" у Білорусі поряд із містом Ганцевичі. Вона у 110 км та дивиться у бік Європи.

Читайте також: Як С-400 "перехоплють" ATACMS, уражено новітній ракетний корабель "Циклон" та інші новини тижня