xcounter
#

Як С-400 "перехоплють" ATACMS, уражено новітній ракетний корабель "Циклон" та інші новини тижня

52855
"Циклон" проекту 22800 "Каракурт"​
"Циклон" проекту 22800 "Каракурт"​

Розповідаємо про ці та інші матеріали й події тижня, включно із деталями ураження пункту космічного зв'язку під окупованою Алуштою та встановлену дальність далекобійних бомб УМПБ Д-30СН

Пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

Уражений "Циклон"

Після декількох днів уточнень щодо реальних результатів удару по бухті у поки окупованому Севастополі у ніч на 19 травня, у Генеральному штабі ЗСУ офіційно повідомили, що був уражений ракетний корабель "Циклон" проекту 22800 "Каракурт".

Читайте також: У РФ впав іранський дрон Mohajer-6 - чим цікаві ці дуже рідкісні кадри

Ураження "Циклона" - вкрай позитивний аспект. Бо мова йде про носія крилатих ракет "Калибр" та протикорабельних "Оникс" (8 пускових шахт). При цьому без головного недоліку малих ракетних кораблів "Буян-М" - відсутності ППО, бо проект 22800 "Каракурт" отримав морську версію ЗРГК "Панцирь-МЕ".

ракетний корабель
"Циклон" проекту 22800 "Каракурт"

Більше того, "Циклон" - найновіший корабель Чорноморського флоту РФ, він був переданий 12 липня 2023 року, на два місяці пізніше переданого лише формального корвета "Меркурий", який побудували на Балтійському морі й тому він не може протий Босфор.

"Зоряні війни" проти РФ

Збройні Сили України завдали чергового далекобійного удару по окупантах у Криму. Атака була здійснена вчора ввечері, 23 травня, по цілому ряду об'єктів з використанням, балістичних ракет ATACMS.

Вузол зв'язку під Алуштою до ураження
Вузол зв'язку під Алуштою до ураження

Про використання саме цих ракет говорить зведення так званого міноборони РФ, яке відрапортувало про нібито збиття трьох таких ракет. Але лише на одному відео з поки окупованої Алушти зафіксовано одразу чотири вибухи й безпорадну спробу російської ППО перехопити балістичні ракети. Розповідаємо, чому на вузол зв'язку під Алуштою пішло одразу чотири ATACMS.

С-400 проти ATACMS

ЗСУ продовжують методичне знищення російських систем ППО, включно із найбільш далекобійними С-400 і зараз у мережі розійшлось відео, яке знято з розвідувального дрона, який не лише виявив та передав цілевказівку, але й зафіксував момент знищення російського ЗРК С-400.

І це відео є чудовою ілюстрацією того, як російські аналоговнєтні ЗРК вміють перехоплювати балістичні ракети. Зокрема видно, як здійснюється послідовний пуск шістьох зенітних ракет після чого позицію С-400 накривають касетні суб-боєприпаси. А це вже призводить до знищення російського ЗРК із РЛС.

Дальність далекобійних бомб УМПБ Д-30СН

Рашисти вперше виклали якісне зображення використання нових далекобійних бомб УМПБ Д-30СН, які з березня активно застосовуються для ударів по українських містах. Зокрема для методичних терористичних неприцільних бомбардувань Харкова.

На наявному зображені зафіксовано скидання чотирьох таких бомб, які створені на базі ФАБ-250. При цьому лише у трьох з них розкрилось оперення. А ось четверта вочевидь є поясненням таких ситуацій, як обвал багатоповерхового будинку у Бєлгороді. Але найголовніше - це можливість локалізувати місце скидання, що і було проведено Defense Express. Розповідаємо, якою може бути дальність цих бомб.

Знищені літаки РФ

Ще у ніч на 19 травня українські дрони успішно атакували російський аеродром у станиці Кущівська Краснодарського краю. Він знаходиться у 250 км від лінії фронту і хоча є навчально-тренувальною 195-ю авіабазо, там тепер базується бойова фронтова авіація, включно із бомбардувальниками Су-34.

Але тепер з'явились якісні супутникові знімки, опубліковані "Радіо Свобода", на яких вже зафіксовано результат цієї атаки. На них зафіксовано пошкодженими літаки, які були ідентифіковані, як фронтовий бомбардувальник Су-34 та винищувачі Су-27 та Су-30. Додаткову увагу можливо приділити літаку, який позначений, як Су-27. Бо він має стандратне забарвлення у кольорах пілотажної групи "Русские Витязи".

Читайте також: У РФ знову скасували "танковий біатлон", який відомий феєричними промахами по стаціонарних цілях