xcounter
#

"Зоряні війни" проти РФ: чому на вузол зв'язку під Алуштою пішло одразу чотири ATACMS

Вузол зв'язку під Алуштою до ураження
Вузол зв'язку під Алуштою до ураження
54646

Схоже, що Україна бере участь у "зоряних війнах" проти РФ й тому удар по вузлу космічного зв'язку мав величезне значення, або мова йде про давню практику російського генералітету

Збройні Сили України завдали чергового далекобійного удару по окупантах у Криму. Атака була здійснена вчора ввечері, 23 травня, по цілому ряду об'єктів з використанням, балістичних ракет ATACMS.

Про використання саме цих ракет говорить зведення так званого міноборони РФ, яке відрапортувало про нібито збиття трьох таких ракет. Але лише на одному відео з поки окупованої Алушти зафіксовано одразу чотири вибухи й безпорадну спробу російської ППО перехопити балістичні ракети.

Читайте також: Як Аргентина ще у 70-х роках створила танк TAM та тепер модернізує його до рівня M10 Booker

Саму ціль ударів доволі швидко вдалось визначити - вузол зв'язку російських окупантів між Алуштою та Сатерою. І у більшості джерел цей об'єкт вказується, як пункт дальнього космічного зв'язку, який був побудований "ОКБ МЭИ" ще у 60-х роках з метою забезпечення зв'язку із космічними апаратами, що виконували місії на Місяць, Венеру та Марс.

І він також вказується, як просто "алуштинський філіал "ОКБ МЭИ". Тобто частина цього особливого конструкторського бюро, яке займається системами космічного зв'язку із самого початку космічної ери.

Також вказується діаметр дзеркала антени у 25 метрів. Це відповідає параметрам антени ТНА-200, але знайти згадку про встановлення такої системи саме під Алуштою не вдалось. Більше того, після окупації Криму цей об'єкт викликав більшу цікавість російських військових у порівнянні із центром космічного зв'язку "Школьное" під Сімферополем, який захопив "Роскосмос". На фото до 2014 року антена під Алуштою виглядала таким чином:

вузол зв'язку алушта ОКБ МЭИ

А згодом вона була модернізована й активно використовувалась. Також місцеві жителі жалілись на посилення військової охорони та встановлення додаткових парканів, які перешкоджали доступу до моря. І до ураження вона виглядала таким чином:

вузол зв'язку алушта ОКБ МЭИ

На основі цього можливо зробити вкрай обережне припущення, що мова йде про доволі специфічний об'єкт військового призначення.

Але головним у цьому залишається питання сенсу для України такого удару. При цьому з витратою ракет, кількість яких гарантує не просто його ураження, а знищення, чи, як мінімум, виведення з ладу на дуже довго.

вузол зв'язку алушта ОКБ МЭИ

І прямо сказати, що для ЗСУ важливо залишити РФ без вузла космічного зв'язку важко. Але дуже схоже, що мова йде про значно цікавіші речі та фактичну участь у "зоряних війнах", бо зараз РФ, як офіційно говорять у Вашингтоні, активно готується до розгортання орбітальної протисупутникової зброї. І в цих умовах удари по засобах космічного зв'язку можуть мати доволі важливий сенс.

Хоча зрештою можливо знайти й більш банальне пояснення. Бо такі об'єкти на курортному південному березі Криму завжди були дуже цікаві російському генералітету, який приїздив туди під виглядом відряджень - на безкоштовний відпочинок.

Читайте також: РФ вже почала фізично переміщувати кордон з НАТО, поки в Естонії: як реагує Таллінн на прямі провокції