xcounter
#

РФ вже почала фізично переміщувати кордон з НАТО, поки в Естонії: як реагує Таллінн на прямі провокції

7862
РФ вже почала фізично переміщувати кордон з НАТО, поки в Естонії: як реагує Таллінн на прямі провокції

Кремль почав прямі провокації на кордоні з країною, яка є учасником НАТО, тому, як здається, реакція на це з боку Таллінна, Брюсселя та Вашингтона мала б бути відповідною

На наступний день після того, як так зване міноборони РФ заявило про перегляд в односторонньому порядку кордонів на Балтійському морі, російські прикордонники перейшли до активних дій. Але мова йде не про морський, а про річний кордон з Естонією, яка є членом НАТО.

У ніч на 23 травня російські прикордонники зняли буї, які встановлені на річці Нарва на території Естонії та використовується для позначення суднохідного фарватеру. Мова йде про 24 буї, з 50, які встановили 13 травня, а загалом їх має бути встановлено 250. Також Естонією було розповсюджено фото та відео з діями російських прикордонників.

Читайте також: Словаччина має 30 Т-72 і 15 Leopard 2A4, а хоче ще 104 сучасні танки
Нарва рф кордон
Дії російських прикордонників на Нарві

Ця ситуація вже стала предметом прес-конференції за участю очільниці уряду країни Каї Калласа, міністра іноземних справ Маргуса Цахкна та начальника прикордонного управління Ериіга Пургеля.

І з боку Defense Express зазначимо, що лише на перший погляд мова йде про щось малозначне. Бо річковий кордон на Нарві проходить по фарватеру. Таким чином переміщення чи зняття буїв російськими прикордонниками є діями на території, яка декларується Естонією своєю.

"Якщо на сухопутному кордоні контрольна лінія постійно позначена, то річище з часом змінюється, тому щовесни ми переглядаємо розмітку водних шляхів. Якщо до початку війни в Україні установка буїв відбувалася багато в чому за згодою, то з 2023 року РФ не погоджується з позицією Естонії щодо розміщення буїв", - пояснив начальник прикордонного управління Ериіга Пургеля, якого цитує Delfi.

Тому Естонія вирішила встановити буї там, де вони знаходились у 2022 році. Але РФ повідомила, що незгодна із розміщенням приблизно половини з них і без попередження провела їх демонтаж. Наразі Естонія офіційно звернулась до РФ з вимогою пояснити свої дії та надати докази зміни фарватеру. Зазначимо, що 77-км річка Нарва тече від Фінської протоки до Чудсько-Псковського (Peipus) озера.

кордон естонія рф

До цього варто додати реакції естонських посадовців. Зокрема Каї Калласа зазначила, що до цього питання здійснено тверезий підхід і існує комунікація, як із союзниками, так і з РФ. А очільник МЗС назвав це спробою дестабілізувати внутрішню ситуацію у країні.

"Ми вже знаємо образ дій нашого східного сусіда і знаємо, що мета всього цього - посіяти в нас страх і сум'яття, давайте не доставлятимемо їм задоволення, потрапляючи в їхню пастку. Безпека Естонії на рівні, і держава завжди вживає як превентивних заходів, так і контрзаходів, коли це необхідно. Не треба турбуватися", - заявив міністр внутрішніх справ Лаур Ляенеметс.

На фоні цього маємо зазначити, що якщо дивитися на цю ситуацію виключно відірвано від реалій, то питання де знаходяться якісь там буї на річці Нарва, ширина якої від 100 до 200 метрів, взагалі не заслуговує уваги. Але мова йде про РФ та про тактику Кремля із поступовим продавленням. І зараз Естонія не реагує на зміну кордонів, хоча звісно ніхто ж не буде влаштовувати Третю світову через питання декількох метрів, чи десятків метрів. Але хоча це і є очевидним, все цікавішою є відповідь на питання, а з якої тоді кількості метрів чи може кілометрів вона починається.

Читайте також: З ATACMS по С-400 поблизу Моспіне: увагу треба звернути на дальність удару