xcounter
#

Словаччина має 30 Т-72 і 15 Leopard 2A4, а хоче ще 104 сучасні танки

3307
Танки Т-72 збройних сил Словаччини, ілюстративне фото з відкритих джерел
Танки Т-72 збройних сил Словаччини, ілюстративне фото з відкритих джерел

Заодно ця країна також хоче експеримент із більшим числом танків в батальйоні

Словаччина вирішила приєднатись до числа східноєвропейських країн, котрі заявили про амбітні плани нарощення свого бронетанкового парку. Якщо опиратись на дані довідника The Military Balance 2023, то ця країна на початок минулого року мала в своєму розпорядженні лише 30 танків Т-72М, та ще 15 танків Leopard 2A4 були отримані протягом 2023 року від Німеччини в рамках "кругового обміну" від Німеччини за передачу 30 БМП-1 для ЗСУ. Обсяг оборонного бюджету Словаччини складав 2,46 мільярди доларів.

Але є нюанс в тому, що Т-72М в строю Словаччини мають ресурс для служби лише до 2030 року, а після цього машини треба буде списувати безповоротно.

Читайте також: З ATACMS по С-400 поблизу Моспіне: увагу треба звернути на дальність удару
Словацький Leopard 2, фото Ministry of Defence of the Slovak Republic

На цьому тлі логічно, що словацькі військові вже ставлять питання про заміну ОБТ часів "Варшавського договору", але по-своєму вражаючими можуть виглядати планові цифри.

Річ в тім, що Міноборони Словаччини має намір придбати додаткові 104 новітні танки, про що заявило під час профільної конференції Future Armored Vehicles Central & Eastern Europe. При цьому, як наголошує польський портал Defence24, словацьке оборонне відомство може мати на меті таким чином отримати заміну не тільки для Т-72М, але й ті ж самі Leopard 2A4, котрі складно назвати новими, і ремонтна база під які також є доволі обмеженою.

Оновлений Leopard 2A8, фото Army Recognition

На даний момент Міноборони Словаччини не наводить деталі щодо плану купити одразу 104 новітні ОБТ, є лише вказівка, що обиратимуть серед усіх наявних моделей, і що контракт може бути підписаний або в поточному, або уже в наступному, 2025 році. Але при цьому автори Defence24 припускають, що в підсумку вибір словаків може зупинитись на двох моделях – або німецькому Leopard 2A8, або на південнокорейському K2 Black Panther.

Водночас, що цікаво, словацькі військові при цьому заявляють, що ці 104 танки вони хочуть розподілити на два бронетанкові батальйони, і таким чином поекспериментувати із нарощенням кількості ОБТ в батальйоні до 52 машин, замість 30 танків.

Танки K2

До цього моменту, як раніше розповідав Defense Express, на подібний експеримент вирішили піти й польські військові - армія Польщі має в батальйоні 58 танків чи БМП, вивчає варіант на 44 машини.

Ми також раніше писали й про те, що Словаччина хоче купити в Ізраїлю ЗРК Barak MX, які можуть збивати "Іскандери".

Читайте також: Винищувач Rafale випустив оновлену ядерну ракету під час випробувань