xcounter
#

Винищувач Rafale випустив оновлену ядерну ракету під час випробувань

8393
Фото ілюстративне, джерело — MBDA
Фото ілюстративне, джерело — MBDA

Базова версія ядерної крилатої ракети ASMP була прийнята на озброєння у 1986 році

Міністр збройних сил Франції Себастьян Лекорню вчора, 22 травня, у соцмережі X (раніше Twitter), повідомив, що у рамках операції Durandal винищувач Rafale здійснив успішні випробування оновленої надзвукової ядерної ракети ASMPA-R, яка була випущена без боєголовки під час навчань.

"Ця операція, яка планувалася протягом тривалого часу, реалізує амбіції, передбачені законом про військове програмування нашого ядерного стримування, демонструючи досконалість й оперативну надійність. Вітаємо всі сили, команди міністерства та промислових партнерів, залучених до операції.

Читайте також: В США задумались, що їм треба своя "Мертва рука" на випадок ядерної війни проти РФ чи Китаю

Що цікаво, Франція протестувала свою оновлену ядерну ракету паралельно з тим, коли у РФ зараз триває перший етап навчань із тактичною ядерною зброєю — раніше ми розповідали про те, а що ж у РФ показали (а насправді не показали) на цих навчаннях.

Повертаючись до випробувань у Франції, то ASMPA-R — це чергова модернізація ядерної крилатої ракети середньої дальності ASMP від MBDA France, яка була прийнята на озброєння ще у березні 1986 року.

У 1997 році стартувала розробка модернізованої версії ASMP-A, причому на озброєння вона була прийнята аж через 12 років, у 2009. Оновлена ракета отримала нову ядерну боєголовку, а також збільшену дальність дії — 500 км проти 300 км у базовій версії. Роботи над оновленням ASMPA-R стартували у 2016 році, відомо, що вона також отримує збільшену дальність. У версіях ASMP та ASMP-A ракета має масу у 860 кг, довжину у 5,38 м та діаметри 380 мм, можуть літати зі швидкістю до 3 Маха.

Загалом Франція найближчими роками має плани витратити близько 13% свого оборонного бюджету на удосконалення ядерного потенціалу країни. Крім того, варто нагадати, що у Франції тривають дослідження з наступної ядерної гіперзвукової ракети ASN4G (Air-Sol Nucléaire de 4ème Génération), яка матиме дальність дії у понад 1000 км.

Читайте також: Що це за дивний бронеавтомобіль, яким у РФ супроводжують ядерну зброю