xcounter
#

Що це за дивний бронеавтомобіль, яким у РФ супроводжують ядерну зброю

25700
Що це за дивний бронеавтомобіль, яким у РФ супроводжують ядерну зброю

Мова йде про доволі рідкісний для РФ та скандальний бронеавтомобіль відомий під назвами "Выстрел", К-43269 та БПМ-97, а це є найбільшим концептуальним недоліком

На кадрах з російськими навчаннями із тактичним ядерним озброєнням двічі засвітився доволі рідкісний бронеавтомобіль, який супроводжував машини, що нібито перевозили ядерні боєприпаси, а також підрозділ ОТРК "Искандер".

Мова йде про доволі рідкісну для РФ машин "Выстрел" К-43269 від КамАЗ, яка йде у голові колони. Цей бронеавтомобіль у муках накреслювали з 1997 року, він важить близько 11 тонн та є одним з перших російських бронемашин такого типу.

Читайте також: Для заміни авіапарку Україні потрібно щонайменше 150 літаків включно з транспортною авіацією - речник ПС ЗСУ

Але є нюанс, на відео зафіксована версія "Выстрел" К-43269 з бойовим модулем МБ2-03, який має бути озброєний 30-мм автоматичною гарматою 2А72, кулеметом та автоматичним гранатометом. Водночас на відео їде машина зі знятою автоматичною гарматою. Причини такого рішення, особливо в умовах нібито навчань з ядерним озброєнням, можуть бути доволі цікавими, хоча і невідомі.

Выстрел МБ2-03
"Выстрел К-43269" з бойовим модулем МБ2-03

І загалом, коли мова йде про "Выстрел", то це про машину, яка навіть у РФ ні в кого цікавості ніколи не викликала. Зокрема цей бронеавтомобіль ще у 90-х пропонували навіть приватним клієнтам, зокрема, як машину для інкасаторів.

Також її спробували запхати на експорт до Казахстану та Азербайджану у середині 2000-х років, що завершилось скандалом через систематичні обриви карданів, проблеми із ресорами та тріщинами у бронелистах. А через відмову від замовлення другої партії її викупило міноборони РФ та з 2009 року прийняло машину на озброєння. Також бронеавтомобіль з індексом БПМ-97 замовила прикордонна служба (входить до ФСБ).

БПМ-97
БПМ-97

Станом на 2013 рік повідомлялось, що цей "Выстрел", стоїть на озброєнні антидиверсійних підрозділів ракетних військ стратегічного призначення. За логікою вони якраз і мають супроводжувати носіїв ядерної зброї. Але станом на 2013 рік загалом було випущено близько 160 цих бронеавтомобілів, і попри декларації міноборони РФ, у збройних силах було лише близько 10.

З цього часу про "Выстрел" майже нічого не було чути, окрім 2014 року, коли ці специфічні машини не були помічені у вже захопленому Луганську, а також поки у жовтні 2022 року одна з таких машин не стала трофеєм українських бійців. Тоді ж з'явилось фото на якому було помічено перекидання нових К-43269 "Выстрел" з бойовим модулем БМ-30Д "Спица". І саме така машина помічена у голові ще однієї колони під час "ядерних навчань".

БМ-30Д Спица Выстрел

Цей модуль від АО "ЦНИИ Буревестник хоч і має аналогічне озброєння МБ2-03, але вже є безекіпажною та оснащена телевізійним та тепловізійними каналами, а також лазерним далекоміром.

Выстрел К-43269 Спица
"Выстрел К-43269" з БМ "Спица"

І у цій ситуації цікаво те, що цю доволі специфічну та примітну машину у РФ використовують для супроводу колон з ядерним озброєнням. І саме це є доволі цікавим маркером та ознакою. Водночас за часи СРСР головною вимогою до них була максимальна секретність та маскування за рахунок використання машин, які нічим не відрізнялись від звичайних. І на марші така колонна ніяк не виділялась від "заштатної" рембази.

Машини для перевезення ядерного озброєння 9Ф223
Колонна з перевезення ядерного озброєння з машинами 9Ф223 у часи СРСР
Читайте також: ЗСУ отримають дійсно новітню версію шведських БМП CV9035 MkIIIC