xcounter
#

Для заміни авіапарку Україні потрібно щонайменше 150 літаків включно з транспортною авіацією - речник ПС ЗСУ

7282
Нідерландські F-16, фото — Koninklijke Luchtmacht
Нідерландські F-16, фото — Koninklijke Luchtmacht

Наші Повітряні Сили вже невдовзі мають отримати на озброєння перші F-16, водночас темпи переозброєння на новішу техніку залежатимуть від міжнародних партнерів

Україна має продовжувати переозброєння свого авіаційного парку, і для його заміни потрібно близько півтори сотні літаків різних типів включно з транспортною авіацією — наголосив речник Повітряних Сил ЗСУ Ілля Євлаш, відповідаючи про питання щодо нещодавньої заяви президента України Володимира Зеленського щодо потреби у 120-130 багатофункціональних винищувачів F-16.

Євлаш відзначає, що літаки потрібні для виконання різних завдань. "Це в тому числі патрулювання українського неба, знищення малорозмірних цілей, використання як системи протиповітряної оборони. Які б могли відлякувати російську авіацію, що зараз тероризує прикордонні, прифронтові території та завдає ударів у тому числі своїми КАБами", — відзначив речник ПС ЗСУ в ефірі телеканалу "Прямий". Він зауважує, що Україна прагне до повного переозброєння авіапарку, але наскільки швидко це відбудеться залежатиме від міжнародних партнерів.

Читайте також: Генштаб офіційно підтвердив: вдалось дістати найновіший ракетний корабель "Циклон" - не прослужив і року

Україна вже цього літа має отримати на озброєння перші винищувачі F-16, скільки літаків буде у перших партіях поки що невідомо. Водночас днями міністерство оборони Нідерландів повідомило, що 10 українських військових пройшли навчання з обслуговування цих літаків.

"Такого роду фахівців ніколи не буває забагато, вже перші спеціалісти у цій сфері почали повертатися в Україну, де вони зможуть ділитися вже безпосередньо своїм досвідом із нашими хлопцями, які перебувають на території України... Звісно, що пілот, який підіймається в небо на F-16, він, можна сказати, повністю довіряє своє життя інженеру, який обслуговує та забезпечує цей літак, оскільки ця робота є ключовою в обслуговуванні подібних машин", — розповідає Євлаш.

Також раніше стало відомо, що Україна вже отримала від Чехії перший повноцінний тренажер винищувача F-16, і раніше у ПС ЗСУ детально розповідали про те, чим він крутий і чому це дійсно важлива подія.

F-16 тренажер
Український тренажер F-16, фото — ПС ЗСУ

Окрім безпосередньо літаків, важливим також є й питання, а яке озброєння нам передадуть до F-16, і раніше у США закликали виділити Україні крилаті ракети AGM-158 JASSM, з якими б наші пілоти отримали розширені можливості з ураження цілей на сотні кілометрів.

Читайте також: ЗСУ отримають дійсно новітню версію шведських БМП CV9035 MkIIIC