xcounter
#

Перші враження про тренажер для F-16 і чому це дійсно важлива подія для ПС ЗСУ

7163
Всі фото — Повітряні Сили ЗСУ
Всі фото — Повітряні Сили ЗСУ

Наші Повітряні Сили мають в активі поки що один такий тренажер, але є сподівання, що кількість такого обладнання в активах бригад тактичної авіації буде збільшуватися

Нещодавно ПС ЗСУ показали перший повноцінний тренажер для F-16 в Україні — тоді ж відзначалося, що його отримала від Чехії одна з наших бригад тактичної авіації і що наші фахівці вже готують до експлуатації основний модуль, а далі буде змонтовано гідравліку та кабіну. Тоді ж відзначалося, що є перспективи отримання подальших партій таких тренажерів для наших льотчиків.

тренажер F-16
Тренажер на F-16 в Україні, фото — Повітряні Сили ЗСУ

Водночас сьогодні, 20 травня, у ПС ЗСУ оприлюднили більше кадрів з новим тренажером, а фахівці поділилися враженнями від цього обладнання, яке допоможе нашим пілотам якнайкраще нищити цілі на землі та у повітрі з майбутніх українських літаків F-16. У своєму повідомленні у ПС ЗСУ відзначають, що наші пілоти вже відпрацьовують бойові місії на цьому тренажері.

Читайте також: Чи дійсно F-16 від Данії будуть в Україні вже у середині червня
тренажер F-16
Фото — Повітряні Сили ЗСУ

Водночас начальник групи обслуговування тренажерів Дмитро наголошує на потребі у таких сучасних платформах. "Я вже понад 20 років займаюсь авіатренажерами літаків типу "Су" та "МіГ", і всі ці роки нам доводилось, м’яко кажучи, непросто", — розповідає він, говорячи про критичну ситуацію із постачанням нової техніки. І хоча нашим фахівцям вдавалося зберігти обладнання, але кожна техніка має свій ресурс. "У переважної більшості наших авіатренажерів давно вийшов ресурс", — відзначає Дмитро.

За його словами, сьогодні ПС ЗСУ аналізують можливості у напрямку ефективно та економічно вигідних рішень, і один з варіантів — перехід на сучасні тренажери, які використовують віртуальну чи фіксовану реальність, що дозволяє пілоту тренуватися у більш реалістичних умовах.

Дмитро розповідає, що він перший протестував кабіну нового тренажера, а до того часу експлуатував чимало радянських версій. "Реалістичність відчуттів, перевантаження, величезний вибір карт, режимів, сценаріїв, можливість відпрацьовувати застосування різного озброєння, моделювати дії в позаштатних ситуаціях… Це дійсно зовсім інший рівень технологій", — відзначає він.

Фахівець також наголошує, що їм буде набагато легше розібратися з обслуговуванням таких тренажерів у порівнянні зі старими зразками. "Я добре пам’ятаю тренажери, комп’ютерна складова яких займала декілька десятків шаф по 15 метрів у довжину і яка морока, коли в такому тренажері щось вилітає. Чи тренажери із кабельним планом по півтори тони, який вантажиться у ЗіЛ із "гіркою", — розповідає Дмитро.

Він відмічає зростання навантаження на навчально-тренувальну базу сьогодні, але також наголошує, що від більшої кількості годин нальоту на тренажерах залежить і життя пілотів Повітряних сил ЗСУ.

Читайте також: Як дорого зараз озброїти свої F-16 сотнями ракет "повітря-повітря"