xcounter
#

Чи дійсно F-16 від Данії будуть в Україні вже у середині червня

2689
Фото — Royal Danish Airforce
Фото — Royal Danish Airforce

Всього Данія планує передати Україні 19 багатофункціональних винищувачів F-16

Вчора, 13 травня, журналіст видання Die Zeit Йорг Лау [Joerg Lau] у соцмережі X повідомив, що згідно із заявою прем’єр-міністра Данії Метте Фредеріксен, Повітряні Сили Збройних Сил України вже протягом місяця мають отримати у своє розпорядження неназвану кількість данських багатофункціональних винищувачів F-16. Що означало, що ці літаки були б в небі України вже орієнтовно у середині червня.

Втім, згодом журналіст видалив це повідомлення, а в новому перепросив за неточність і відзначив, що йдеться все ж таки про "місяці", а не один місяць. "Виправлення: прем-єр-міністр Данії мала намір оголосити про F-16 в Україні протягом МІСЯЦІВ (а не місяця), щойно уточнило джерело. Перепрошую. Я видалю оригінальний твіт", — відзначив Йорг Лау.

Читайте також: Модифікований F-16 годину літав у "безпілотному" режимі: чому саме цей літак ідеальний для таких випробувань

Нагадаємо, що Данія є одним з головних учасників так званої "коаліції винищувачів" із посилення ПС ЗСУ вживаними літаками F-16, а у серпні 2023 року міністерство оборони цієї країни в офіційному повідомленні підтвердило про передачу одразу 19 літаків.

Загалом протягом останнього часу західні ЗМІ періодично публікують матеріали на тему передачу Україні F-16 від тих чи інших країн, називаючи терміни від "влітку" до більш конкретних "червень-липень".

Водночас раніше цього місяця речник ПС ЗСУ Ілля Євлаш відзначив виданню "УП" про терміни передачі цих літаків наступне: "Повітряним силам, як і всім українцям, хотілося б якомога швидше бачити у повітряному просторі багатоцільові винищувачі F-16, тому ми чекаємо на них якнайшвидше. Як тільки стане відомо, що перші F-16 прибули в Україну, ми прокомунікуємо це питання і повідомимо офіційно наших громадян про те, що у нас з'явилися ці багатоцільові винищувачі".

Хоча насправді не виключено, що про наявність у ПС ЗСУ багатофункціональних винищувачів F-16 ми вже дізнаємося після перших епізодів роботи цих літаків по російських окупаційних військах.

Тим часом нещодавно стало відомо, що ПС ЗСУ вже отримали перший повноцінний тренажер для F-16, який Україні передала Чехія. Надалі ймовірне оснащення такими тренажерами кожної авіаційної бригади.

Звичайно, що окрім самих літаків надважливим і те, яке озброєння буде з ними. Зокрема раніше у США вже закликали передати передати Україні крилаті ракети AGM-158 JASSM.

Читайте також: Румунія посилить свої F-16 новітніми ракетами "повітря-повітря" на 70 млн доларів