xcounter
#

Модифікований F-16 годину літав у "безпілотному" режимі: чому саме цей літак ідеальний для таких випробувань

4509
Всі фото — U.S. Air Force
Всі фото — U.S. Air Force

Це дійсно важлива подія, бо окреслює перспективність технологій, які будуть покладені в основу авіації майбутнього

Минулого тижня міністр повітряних сил США Френк Кендалл здійснив політ у модифікованому F-16 зі штучним інтелектом, який відомий як X-62 VISTA — політ тривав близько години, а швидкість літака становила більш як 885 км/год, і ця подія стала дійсно потужною демонстрацією, що ПС США активно рухаються вперед у напрямку автономних польотів літаків.

Як повідомляли у ПС США, ані Кендалл, ані другий пілот не втручалися в управління винищувачем протягом усього польоту. "Потенціал автономного бою "повітря-повітря" можна було уявляти протягом десятиліть, але реальність досі залишалася мрією", — відзначив він, заявивши, що такий момент трансформації було реалізовано завдяки команді Air Combat Evolution.

Читайте також: ЗМІ дізнались про деталі по доставці крилатих ракет SCALP-EG для ЗСУ, там є цікаве

Як відзначив Хізер Пенні, старший науковий співробітник Інституту Мітчела та колишній пілот F-16 виданню Air & Space Forces, цей політ дає зрозуміти, що штучний інтелект поступово переходить від моделювання до сценаріїв реального світу, де потрібно враховувати вплив таких факторів, як вологість чи вітер.

Крім того, реалізація "безпілотного" F-16 буде корисна для просування програми так званих "вірних ведених", які будуть літати разом з літаками п’ятого покоління F-35, а потім і з новітніми винищувачами шостого покоління, що створюються у рамках програми NGAD.

Причому ПС США мають

ще одну програму під назвою VENOM

, у рамках якої вивчають взаємодію пілотованої і безпілотної техніки, у ній бере участь наразі шість винищувачів F-16, які розташовані на авіабазі Еглін, що у Флориді.

Хізер Пенні наголошує, що саме F-16 чудово підходить для проведення таких випробувань, оскільки його цифрова система управління польотом може бути інтегрована зі штучним інтелектом і має високий рівень маневреності, це дозволяє тестувати здатність ШІ швидко приймати рішення у динамічних умовах.

Раніше Defense Express розповідав, що Агенція передових оборонних дослідницьких проєктів США DARPA у рамках програми Air Combat Evolution (ACE) вперше в історії провела повітряні випробування алгоритмів штучного інтелекту, які автономно керували літаком X-62A VISTA, проти пілотованого багатофункціонального винищувача F-16 у бойових сценаріях у межах видимості.

Читайте також: Що у Saab кажуть про винищувач на заміну Gripen і яким він взагалі має бути