xcounter
#

"Безпілотні" F-16 як крок до нової епохи авіації, перші три літаки вже прибули на одну з авіабаз для подальших робіт

52453
Всі фото — U.S. Air Force
Всі фото — U.S. Air Force

Усього ж планується оновити шість літаків, які стануть важливим етапом у тестуванні безпілотних технології для літаків та "вірних ведених" дронів

Нещодавно у ПС США оголосили, що перші три багатофункціональні винищувачі F-16 вже прибули на базу служби "Еглін", що у Флориді, для проведення робіт з безпілотними технологіями — це значний крок у рамках програми Venom (Viper Experimentation and Next-gen Operations Model-Autonomy Flying Testbed), яка має сприяти пришвидшенню процесів тестування автономних технологій як на пілотованих, так і на безпілотних літаках.

Якщо точніше — то у ПС США сподіваються, що ті автономні технології, які вони тестуватимуть у рамках цієї програми, допоможуть швидше окреслити плани зі створення парку дронів проєкту Collaborative combat aircraft (CCA), що матимуть на борту різну зброю та інше корисне навантаження, розповідають у виданні Defense News. Нагадаємо, раніше було оголошено, що парк дронів CCA становитиме не менш як 1000 безпілотників і вони будуть взаємодіяти на поле з такими літаками, як F-35 і майбутній винищувач сімейства Next-Generation Air Dominance.

Читайте також: Затримка з F-35 для європейських країн стає все більш загрозливою: це може вдарити по передачі F-16 Україні
F-16

Поява проєкту Venom пояснюється тим, що сьогодні є ще низка питань щодо того, як же автономні технології "в небі" будуть працювати на практиці, тому й вирішили запустити цей проєкт, інвестиції в який становили майже 50 млн доларів. А керівник програми випробувань майор Росс Елдер заявив, що цей проєкт стане кроком до "нової епохи авіації" і знаменує "поворотну главу у розвитку можливостей повітряного бою".

Над проведенням дослідно-конструкторських робіт та експлуатаційних випробувань у рамках програми Venom працюватимуть 40-а випробувальна ескадрилья 96-го випробувального крила та 85-а випробувальна та оціночна ескадрилья 53-го крила. А загалом у ПС США планують модифікувати шість багатофункціональних винищувачів F-16 для проведення випробувань.

Після проведення підготовки літаків до випробувань, вони розпочнуться за участі пілотів у кабіні, які будуть доставляти ці літаки на місця випробувань, а згодом перемикатимуть управління на автономну систему і стежитимуть за його роботою. Водночас пілот буде готовий як запустити, так і у будь-який момент зупинити роботу автономних систем.

Раніше Defense Express розповідав, що в бюджеті США немає одразу 1,5 млрд доларів на запчастини до більш як півтисячі літаків, з яких більшість це F-16. Проблема має хронічний характер і навіть якщо знайти ці кошти, то число машин, яким не вистачає запасних частин, вдасться скоротити лише наполовину.

Читайте також: Аргентина отримає кредит від США на часткову оплату F-16 від Данії та ракет до них