xcounter
#

У ПС США роздумують над невеликим парком безпілотних F-16: для чого він знадобиться

3146
Фото: U.S. Air Force
Фото: U.S. Air Force

У рамках програми Project Venom у США хочуть інтегрувати автономне програмне забезпечення у винищувачі F-16

Повітряні Сили США в майбутньому планують мати на озброєнні тисячу автономних ведених безпілотників, створених у рамках програми Collaborative Combat Aircraft, і одним з етапів на шляху до прийняття на озброєння таких безпілотників може стати парк експериментальних безпілотних винищувачів F-16, розповідають у виданні Defense News.

Фото: U.S. Air Force
Фото ілюстративне, U.S. Air Force

Як розповідають у виданні, на 2024 рік у бюджетному запиті служби є ось такий пункт – програма Project Venom, також відомою під назвою Viper Experimenting and Next-gen Operations Model. Всього на запуск програми просять до 50 млн доларів, мета – шість винищувачів F-16 з автономним програмним забезпеченням.

Читайте також: Щоб F-35 мав на 50% більше ракет "повітря-повітря" AIM-120, виробник втілює концепцію Sidekick

У ПС США програму Project Venom називають перехідною до тих самих "ведених" винищувачів Collaborative Combat Aircraft – фактично, за допомогою цієї програми у службі хочуть якнайкраще протестувати безпосередню роботу автономного програмного забезпечення.

Boeing MQ-28 Ghost Bat
Boeing MQ-28 Ghost Bat – один з кандидатів для CCA. Фото: Boeing
Працюватиме це наступним чином – у шість винищувачів F-16 буде інтегроване спеціальне програмне забезпечення, і коли пілоти будуть злітати, вони зможуть дозволити йому самостійно керувати літаком у повітрі – без втручання пілота.

Таким чином можна буде безпосередньо на практиці перевірити, як такі системи працюватимуть у повітрі та які переваги вони можуть надати на полі бою. Серед переваг Project Venom називають також те, що пілот завжди може взяти на себе контроль над літаком і, таким чином, зменшується ризик втрати цінного літака чи безпілотника (а вартість одного Collaborative Combat Aircraft може сягати десятки мільйонів доларів).

Ну і, зрештою, оскільки у ПС США планують, що безпілотники будуть працювати в небі в парі з пілотованим винищувачем, то така схема дозволить зрозуміти, як найкраще це зробити.

Загалом якщо говорити про плани зі створення автономних безпілотників, то у ПС США для цього вбачають ось такий підхід – замість того, щоб витрачати кошти на декілька різних програм для різних літальних апаратів, у службі хочуть створити єдину концепцію, яку б можна було інтегрувати на той чи інший БПЛА чи літак залежно від потреб.

Програма Project Venom буде довготривалою – на неї планують витратити з 2024 по 2028 рік близько 120 млн доларів – 50 млн у 2024 році і ще близько по 17-19 млн у кожному наступному.

Читайте також: У США готуються до повітряних боїв майбутнього і міркують над тим, хто буде керувати "веденими" БПЛА