xcounter
#

Що у Saab кажуть про винищувач на заміну Gripen і яким він взагалі має бути

7547
Ілюстративне фото від Saab
Ілюстративне фото від Saab

Gripen E мають експлуатувати до 2060-х років, а питання про літак наступного покоління будуть вирішувати у наступному десятиріччі

Швеція ще у 2023 році вирішила взяти паузу у виборі свого майбутнього винищувача наступного покоління, щоб оцінити, якими будуть подальші кроки у цьому напрямку, тим паче з урахуванням наявності у країні такої компанії, як Saab, і це стало приводом для роздумів і здогадок, яке ж зрештою рішення може обрати ця країна з урахуванням всіх можливих варіантів.

І передусім тут варто згадати, що ще у 2022 році Швеція вирішила призупинити свої плани взяти участь в одному з двох "європейських" проєктів зі створення літака шостого покоління, йдеться про програму Global Combat Air Programme (GCAP), в якій беруть участь Велика Британія, Італія та Японія. Хоча остаточно цей варіант поки що списувати не варто.

Читайте також: Безкарність РФ знову стала прикладом: Китай атакував австралійський вертоліт тепловими пастками

З іншого боку, Швеція може кинути око й на іншу програму "євролітака" Future Combat Air System, в якій наразі беруть участь Франція, Німеччина та Іспанія. Серед варіантів також розглядаються створення нового винищувача разом з партнерами або ж просто закупити нові літаки в майбутньому, коли прийде час замінювати Gripen E, які, в свою чергу, планують експлуатувати аж до 2060 року.

Також, як нагадують у виданні Defense News, нещодавно Saab отримала контракт на проведення "концептуальних досліджень" майбутніх літаків, що фактично означає ймовірність "старту з нуля". Командувач повітряними силами Швеції генерал-майор Йонас Вікман у коментарі виданню назвав цю угоду "подорожжю, щоб визначити, якими будуть наступні кроки", наголосивши, що такі дослідження дають "опцію" зрештою інвестувати в ті можливості, які дійсно матимуть сенс у майбутньому.

Він відзначає, що питання наступного шведського літака не буде вирішено щонайменше до початку наступного десятиріччя і відзначив, що незалежно від варіанту, який обере Швеція, промисловість цієї країни має бути залучена до програми.

Втім, навряд чи в Європі з’явиться ще одна, третя незалежна програма створення літака наступного покоління, так вважає Дуглас Баррі, старший науковий співробітник військово-космічної галузі Міжнародного інституту стратегічних досліджень (IISS). Бо у будь-якому випадку новий літак — це доволі високотехнологічний амбітний проєкт, витрати на який можуть сягати десятки мільярдів доларів, тому більш прагматичним варіантом для Швеції було б співробітництво з іншими програмами, передусім з метою розподілення витрат на дослідження і розробку.

Водночас на думку Джастіна Бронка, співробітника аналітичного центру RUSI, Швеція все ж таки цілком ймовірно має бажання зберегти свій унікальний підхід до створення бойових літаків, а саме створення ефективних планерів, комплекси РЕБ, швидка інтеграція програмного забезпечення і простота в обслуговуванні машин.

Тим паче, що Gripen будуть експлуатувати ще десятки років, тож його конструктивні принципи можуть використовуватися і в літаку шостого покоління. "Легкість модернізації, надійність, яка дозволяє розосереджувати операції з автомагістралей, а також вартість льотної години — все це характеристики, які є чудовою основною для відправної точки при пошуку наступного винищувача", — стверджує у коментарі виданню керівник бізнес-підрозділу Saab Пітер Нільссон.

Він наголошує, що Gripen — це "дійсно міжнародний винищувач, але побудований у Швеції" і тому компанія продовжить роботу із закордонними партнерами, за його словами, пріоритетними напрямками також є технологічний аналіз, логістика та промислові підприємства, а також як фізичне, так і цифрове тестування можливостей, йдеться передусім про роботи згідно з контрактом з міноборони на "концептуальні дослідження". Одним з унікальних аспектів концепції винищувача від Saab є технологія "протистелс", щоб мати можливість виявляти ті об’єкти у повітрі, які вміють ховатися від радарів.

Швеція також розглядає ймовірність створення "вірного веденого", причому він може з’явитися ще для Gripen. Зрештою, це вже традиційна практика для програм літаків шостого покоління.

Читайте також: ЗМІ дізнались про деталі по доставці крилатих ракет SCALP-EG для ЗСУ, там є цікаве