xcounter
#

Безкарність РФ знову стала прикладом: Китай атакував австралійський вертоліт тепловими пастками

87075
Shenyang J-16
Shenyang J-16

Інцидент трапився у нейтральних водах Жовтого моря між неназваним китайським винищувачем та патрульним вертольотом австралійських ВМС MH-60R Seahawk

Міноборони Австралії офіційно повідомило про небезпечний інцидент який трапився 4 травня 2024 року у міжнародних водах Жовтого моря. Неназваний китайський винищувач, як йдеться у повідомленні, здійснив перехоплення вертольота MH-60R Seahawk ВМС Австралії та випустив перед ним теплові пастки.

Міністр оборони Австралії Річард Марлес також згодом додав, що скидання теплових пасток відбулось по курсу польоту на дальності 300 метрів та на 60 метрах вище за вертоліт. У результаті інциденту ніхто не постраждав, але такий засіб посилення конфронтації є вкрай небезпечним, бо цілком міг призвести до пошкодження гвинта гелікоптера та його падіння.

Читайте також: Ізраїль збиває ледь не половину власних дронів, це типова проблема
MH-60R Seahawk
MH-60R Seahawk

Також у повідомленні австралійського оборонного відомства зазначено, що MH-60R Seahawk базується на есмінці HMAS Hobart, що бере участь в операції Argos, яка покликана забезпечити дієвість санкцій ООН проти КНДР та була започаткована у 2018 році.

Зазначимо, що дії китайського винищувача максимально повторюють дії російських пілотів, які скидали теплові пастки перед американським БПЛА MQ-9 Reaper. Цей інцидент трапився ще у серпні 2023 року. А до цього, у березні минулого року російський винищувач таранив аналогічний дрон, який знаходився поряд з окупованим Кримом у нейтральному повітряному просторі.

Обидва випадки не призвели до відповідної реакції з боку США, що стало "зеленим світлом" вже для Китаю, який пішов далі та здійснив скидання пасток вже не перед БПЛА, а перед пілотованим вертольотом.

Але навряд і у цьому випадку буде відповідна реакція, бо міноборони Австралії зазначило, що "очікує, що всі країни, включаючи Китай, керуватимуть своїми збройними силами професійно та безпечно".

Читайте також: Magura V5 з Р-73 виявився максимально простим рішенням і не факт, що треба "краще"