xcounter
#

ЗМІ дізнались про деталі по доставці крилатих ракет SCALP-EG для ЗСУ, там є цікаве

6767
Крилата ракета SCALP-EG французьких ВПС, фото ілюстративне, джерело  - Frédéric Lert/Aerobuzz
Крилата ракета SCALP-EG французьких ВПС, фото ілюстративне, джерело - Frédéric Lert/Aerobuzz

Скільки часу може зайняти підготовка до відправки, та як обчислюється дилема "утилізувати чи відстріляти"

Польське видання Polon.pl з посиланням на французьке суспільне радіомовлення RFI розповіло про деталі операції "Хризаліс", в рамках якої Франція веде доставку для України далекобійних крилатих ракет повітряного базування SCALP-EG. Це по суті перша за весь час повномасштабної війни РФ проти України розповідь про те, як доставляються для ЗСУ західні далекобійні ракети, чим вона власне і цінна.

Тут можна забігти наперед і сказати, що усе викладене нижче загалом відповідатиме на два питання – скільки часу Франції треба для підготовки до відправки деяких "сортів" КР, і як тут обчислюється дилема "утилізувати чи відстріляти" в рамках уже традиційного співвідношення "вартість/ефективність".

Читайте також: Американські морпіхи побудують логістику полю бою на транспортних дронах
Французька крилата ракета SCALP-EG під крилом Су-24М, серпень 2023 року, зображення з відкритих джерел

Як зазначає в своїй публікації Polon.pl з посиланням на RFI, Франція передає ЗСУ дві категорії ракет SCALP-EG. Перша – це повністю боєздатні ракети, які зберігались у належних умовах та в герметичних контейнерах, але по яким нормативний строк служби уже близький до вичерпання.

А от друга – це ракети SCALP-EG, котрі використовувались як "донори запчастин" для підтримання боєздатності стройових КР; відновлення комплектності та підготовка до відправки Україні може займати до 3 місяців, після чого ці ракети проходять ще окремі випробування.

З цього заодно можна зробити висновок, що MBDA на своїх потужностях у Франції поновила виробничу лінію по SCALP-EG, котра як мінімум дозволяє відновити боєздатність раніше розукомплектованих КР.

SCALP-EG в розпорядженні ВПС Греції, фото з відкритих джерел

При цьому підкреслюється, що для самої Франції весь процес із підготовки ракет до передачі, зокрема їх ремонту та доставки в Україну коштує в 4 рази дешевше, аніж якби французи самостійно вирішили утилізувати SCALP-EG, по яким добігає нормативний строк служби.

Крім того зазначається, що крім поставок із запасів Франції напряму, зараз дискутується варіант, коли б свої SCALP-EG для ЗСУ передали також експортні покупці таких ракет, наприклад Греція або ж деякі країни Близького Сходу. Варіант виглядає гарним, але поки нема розуміння, як це зробити найкраще. Один із варіантів, який обговорюється – експортні покупці віддають Україні свої старі ракети, натомість отримують від Франції нові.

Крилата ракета SCALP-EG французьких ВПС, фото ілюстративне

Тут варто нагадати, що в ЗМІ уже раніше спливав один цікавий аспект, який стосується процесу поставок ракет SCALP-EG та Storm Shadow для ЗСУ, але це відбулось за дуже курйозних обставин.

На початку березня 2024 року в пресі обговорювались "зливи" розмов високопосадовців бундесверу, зі слів яких ЗМІ зробили хибний висновок, що SCALP перевозять на Audi Q7, а Storm Shadow взагалі у броневику. Хоча там насправді була мова про деякі специфічні аспекти підготовки ракет до застосування, які описувались термінами "QCen" та "reachback".

Читайте також: Військові 47-ї бригади розповіли про плюси американських танків Abrams M1A1 SA і що їм не вистачає