xcounter
#

F-16 проти X-62A VISTA: хто переміг поки таємниця, але "автономний" літак показав гарні результати

18500
X-62A VISTA, фото — U.S. Air Force/Alex R. Lloyd
X-62A VISTA, фото — U.S. Air Force/Alex R. Lloyd

Випробування у повітрі були дійсно напруженими, і передусім головне завдання — збільшити довіру до систем штучного інтелекту на літаках

Агенція передових оборонних дослідницьких проєктів США DARPA нещодавно повідомила, що у рамках програми Air Combat Evolution (ACE) вперше в історії проведено повітряні випробування алгоритмів штучного інтелекту, які автономно керували літаком X-62A VISTA, проти пілотованого багатофункціонального винищувача F-16 у бойових сценаріях у межах видимості.

VISTA — Variable In-Flight Simulator Aircraft — це модифікований F-16, який у США експлуатує Школа льотчиків-випробувачів ПС США на авіабазі служби "Едвардс", раніше літак використовувався для тестування передових аерокосмічних технологій, а протягом останніх років — для перевірки можливостей автономних польотів.

Читайте також: "Безпілотні" F-16 як крок до нової епохи авіації, перші три літаки вже прибули на одну з авіабаз для подальших робіт

Програма ACE, у рамках якої проходив "повітряний бій" між пілотованим та "автономним" літаками, функціонує вже протягом чотирьох років, вона спрямована на те, щоб дослідити, як штучний інтелект допоможе вести війну у повітрі, і також щоб укріпити довірю льотчиків до таких технологій, які можуть працювати надійно та безпечно.

Бо якщо досі військові використовували автономні технології для таких досить передбачуваних напрямків, як система запобігання зіткненням, то бої у повітрі — це вже абсолютно новий, складніший і набагато більш непередбачуваний політ, і тому це відповідно зовсім інший набір навичок, яким треба навчити штучний інтелект, цитує полковника Джеймса Вальпіані зі Школи льотчиків-випробувачів видання Defense News.

Стартувала програма ACE зі змодельованих на комп’ютері повітряних боях, де F-16 під управлінням штучного інтелекту змогли у п’яти з п’яти випадків перемогти групу пілотів, але основним питанням було "навчити" машину правилам безпеки, а також іншим вимогам, наприклад, таким як зона ураження того чи іншого озброєння.

X-62 VISTA модифікований F-16
X-62 VISTA, фото — U.S. Air Force/Giancarlo Casem

У грудні 2022, а також у квітні 2023 років Повітряні сили США спільно з DARPA почали реальні льотні випробування на X-62A VISTA, а у вересні минулого року вирішили провести польоти проти пілотованого винищувача — вони тривали протягом двох тижнів, і на них відпрацьовували низку різних сценаріїв, у тому числі й такі, де "автономний" літак починав бій у невигідному для себе становищі — відзначається, що літаки загалом літали агресивно і на великих швидкостях. Разом з тим, у кабіні "автономного" VISTA все ж перебували два пілоти — але вони не втручалися в управління літаком, а лише контролювали системи та перемикали між різними варіантами штучного інтелекту.

Відзначається, що загалом VISTA під управлінням штучного інтелекту продемонструвала хороші результати, і було протестовано різні можливості. Водночас таємницею залишаються дані про те, скільки разів VISTA вдалося обіграти пілотований F-16. А одним з уроків, який вивели у рамках випробування, стало те, як швидко можна адаптувати програмне забезпечення штучного інтелекту та завантажити його в літак безпосередньо під час польоту.

багатофункціональні винищувачі F-16
Фото — U.S. Air Force

У DARPA також відмовилися говорити про те, чи зусилля програми ACE можуть колись вилитися у створення парка безпілотних винищувачів — мовляв, цей горизонт планування стосується відповідальності Повітряних сил США. Крім того, досвід у рамках програми ACE може бути використаний і для безпілотників програми Collaborative combat aircraft (CCA), які будуть літати в небі разом з F-35, а згодом і з майбутніми винищувачами шостого покоління NGF у рамках програми NGAD.

Читайте також: Нейромережа, розпізнавання цілей та мікрокомп'ютер: справжній машинний зір на українських FPV-дронах