xcounter
#

Нейромережа, розпізнавання цілей та мікрокомп'ютер: справжній машинний зір на українських FPV-дронах

Нейромережа, розпізнавання цілей та мікрокомп'ютер: справжній машинний зір на українських FPV-дронах
5097

Спільнота "Дикі шершні" показала готове рішення з машинним зором для FPV-дронів

В Україні готується до виробництва нове вітчизняне рішення з машинним зором для FPV-дронів, яке вже знаходиться на високих стадіях готовності та активно тестується спільнотою "Дикі шершні".

Як зазначили розробники, мова йде про програмно-апаратне рішення, яке базується на мікрокомп'ютері українського виробництва (звісно мова йде про збирання з готових комплектуючих). Але головне у цьому випадку - софт, бо мова йде про нейронну мережу і трекер цілей.

Читайте також: Як Україна атакувала ATACMS та дронами, збивала Ту-22М3, Фінляндія згадує, як робити артилерію, а також інші новини тижня

Саме він дозволяє обробляти відеозображення, розпізнавати обриси об'єктів - людей, машин, бронетехніки, артилерії тощо, захоплювати їх та атакувати вже без участі людини.

Саме в цьому - найголовніша перевага дронів з машинним зором, бо вони дозволяють ліквідувати залежність від РЕБ, бо останні умовні 100 метрів FPV-дрон вже пролітає самостійно. Окрім того, така технологія нівелюєш залежність ефективності атаки від майстерності оператора.

машиний зір дрон

Звісно технологія "автотрекінгу" не є ноу-хау, але головна задача зробити так, що б вона працювала на найдешевшому мікрокомп'ютері, якій також має бути малим за габаритами. Також доволі високі вимоги до самого програмного забезпечення, яке повинно працювати безвідмовно. А враховуючи те, що мова йде про нейромережу її дійсно необхідно навчати розпізнаванню обрисів у різних умовах.

"В найближчому майбутньому у нас буде дуже багато роботи, щоб збільшити бойовий потенціал ЗСУ. Але для цього нам і надалі буде потрібна ваша підтримка", - йдеться у повідомленні від спільноти "Дикі шершні".

Читайте також: Скільки з 61 мільярда доларів допомоги США піде виключно на зброю для України