xcounter
#

Пілот винищувача F-16 програв штучному інтелекту в п’яти раундах поспіль: але є нюанси

3564
Пілот винищувача F-16 програв штучному інтелекту в п’яти раундах поспіль: але є нюанси

Штучному інтелекту вдалося перемогти пілота зі значним досвідом польотів на винищувачі F-16 у віртуальному повітряному бою

Фінал змагань з повітряного бою, ініційований Агенцією передових оборонних дослідницьких проєктів DARPA, пройшов 20 серпня 2020 року. Алгоритм, створений Heron Systems, зміг перемогти у всіх п’яти фінальних раундах. Ця перемога стала результатом річного конкурсу, організованого DARPA.

Змагання, що отримали назву AlphaDogfight Trials, є частиною програми DARPA Air Combat Evolution, яка досліджує автоматизацію бойових дій у повітрі й спрямована на підвищення довіри людей до систем штучного інтелекту.

Читайте також: Skynet для бойових машин: штучний інтелект допоможе військовим на полі бою
Штучний інтелект винищувач
Штучний інтелект зміг перемогти людину-пілота – але поки що у віртуальному середовищі

У фіналі змагань проти штучного інтелекту змагався пілот з позивним Banger. Він є випускником курсу інструкторів з озброєння ВПС США, призначеного для кращих пілотів.

Разом з тим, хоча перемога штучного інтелекту є значним кроком для подальшого розвитку програм DARPA, стверджувати, що "Skynet вже тут" ще зарано.

штучний інтелект винищувач
Говорити про перевагу штучного інтелекту над людиною поки що зарано, вважають у DARPA

Так, питання виникають щодо умов симуляції, які в реальному повітряному бої відтворити майже неможливо. Наприклад, системи штучного інтелекту мали всю необхідну для проведення вдалого бою інформацію, що в польових умовах звучало б дуже нереально. Своєю чергою, людина-пілот керувала "фальшивою палкою у віртуальному кріслі".

L-39
Незабаром чеськими L-39NG буде керувати штучний інтелект – він має стати проміжною ланкою у впровадженні аналогічних систем вже для інших бойових літаків і безпілотників

Система штучного інтелекту від Heron Systems протягом змагань продемонструвала свою агресивність, а також високу точність. Перед фінальними змаганнями представник компанії зазначив, що їх штучний інтелект буде "робити те, що ми ніколи не робимо в наших тренувальних умовах".

Разом з тим, система штучного інтелекту часто помилялася під час здійснення базових маневрів, але компенсувала це своїми іншими перевагами.

Штучний інтелект винищувач
Хто переможе: людина чи машина?

У DARPA визнають, що результати віртуального повітряного бою – це лише перший крок до створення систем штучного інтелекту, які будуть брати участь в реальних повітряних боях.

Відео змагань пілота F-16 зі штучним інтелектом можна переглянути за посиланням.

Читайте також: Безпілотне небо: чеськими L-39NG буде керувати штучний інтелект