xcounter
#

У США закликають передати Україні крилаті ракети AGM-158 JASSM для винищувачів F-16

25346
Фото — U.S. Air Force
Фото — U.S. Air Force

Ефективність винищувачів F-16 в Україні значною мірою залежатиме від того, яке озброєння нам передадуть до цих літаків

Україна вже в цьому році має отримати на озброєння перші багатофункціональні винищувачі F-16 від союзників, а речник ПС ЗСУ Ілля Євлаш днями відзначив, що зараз готується комплекс заходів із захисту цих літаків на аеродромах, щоб вони могли ефективно виконувати завдання на полі бою.

Водночас актуальним на сьогодні залишається питання, а яке ж озброєння отримає Україна разом з F-16 — звичайно з обмовкою, що конкретика по цьому питанню цілком може залишатися в таємниці, а про передані зразки ми дізнаємося вже після ударів ними по російському окупаційному війську. Разом з тим, у переліку нової оборонної допомоги від США на 1 млрд доларів є пункт "високоточні авіаційні боєприпаси", але про що саме йдеться не розголошується.

Читайте також: Польща отримала дозвіл на рекордну 821 крилату ракету JASSM-ER з дальністю 900 км

Цікавим у цьому контексті є повідомлення у соцмережі X (раніше Twitter) від колумніста видання The Insider та військовий аналітик Колбі Бедвара [Colby Badhwar], який стверджує, що один з членів Конгресу США публічно закликає передати Україні далекобійні крилаті ракети AGM-158 JASSM.

"Під час слухання Комітету Палати представників у справах збройних сил конгресмен Вілсон [SC-02] каже міністру оборони Остіну та голові Брауну, що Сполучені Штати повинні надати Україні крилаті ракети повітряного базування AGM-158 JASSM для їхніх F-16", — відзначає він.

Передача цих далекобійних крилатих ракет Україні дійсно була б гарним доповненням до наших майбутніх F-16, раніше Defense Express детально розповідав про те, що це за ракета.

Нагадаємо, що крилата ракета AGM-158 JASSM (Joint Air-to-Surface Standoff Missile) була створена та виробляється компанією Lockheed Martin і перебуває в експлуатації з 2003 року. У базовій версії AGM-158A JASSM має дальність у 370 км і проникаючу бойову частину WDU-42/B масою 450 кг.

Раніше цього року Польща отримала дозвіл на рекордну 821 крилату ракету JASSM-ER з дальністю 900 км, гранична ціна була встановлена на рівні 1,77 млрд доларів.

Читайте також: Німеччина готується осінню купити ракети JASSM-ER на 900 км, поки вагається по Taurus