xcounter
#

Генштаб офіційно підтвердив: вдалось дістати найновіший ракетний корабель "Циклон" - не прослужив і року

77798
 "Циклон" проекту 22800 "Каракурт"​
"Циклон" проекту 22800 "Каракурт"​

Малий ракетний корабель "Циклон" з ракетами "Калибр" та "Оникс" був переданий лише у липні 2023 року і це найновіший корабель Чорноморському флоту РФ

Після декількох днів уточнень щодо реальних результатів удару по бухті у поки окупованому Севастополі у ніч на 19 травня, у Генеральному штабі ЗСУ офіційно повідомили, що був уражений ракетний корабель "Циклон" проекту 22800 "Каракурт".

Про це йдеться в оперативній інформації від ГШ ЗСУ:

Читайте також: Скільки зараз коштує сучасний патрульний корабель на умовах локалізації

Зазначимо, що до цього часу Військово-Морські Сили України повідомляли про те, що у результаті удару неоголошеним озброєнням вдалось потопити ворожий тральник "Ковровец" проекту 266М "Аквамарин".

Але майже одразу у РФ так звані "воєнкори" почали бідкатись, що не дорахувались значно більшого корабля - "Циклон", на якому нібито загинуло 6 військових, ще 11 було поранено. Але станом на вчора, 20 травня, у ВМС України не були готові підтвердити саме такий результат удару.

Водночас тепер доля малого ракетного корабля "Циклон" стала відомою. Хоча слід звернути увагу на те, що у Генштабі використали саме термін "уражено". Тобто ворожий корабель, як мінімум, отримав пошкодження. Також слід зазначити, що таємницею залишається те, чим саме був завданий удар, хоча, за неофіційними джерелами мова йде про використання балістичних ракет ATACMS.

Циклон проекту 22800 Каракурт
"Циклон" проекту 22800 "Каракурт"

У будь-якому випадку ураження "Циклона" - вкрай позитивний аспект. Бо мова йде про носія крилатих ракет "Калибр" та протикорабельних "Оникс" (8 пускових шахт). При цьому без головного недоліку малих ракетних кораблів "Буян-М" - відсутності ППО, бо проект 22800 "Каракурт" отримав морську версію ЗРГК "Панцирь-МЕ".

Більше того, "Циклон" - найновіший корабель Чорноморського флоту РФ, він був переданий 12 липня 2023 року, на два місяці пізніше переданого лише формального корвета "Меркурий", який побудували на Балтійському морі й тому він не може протий Босфор.

Також важливо нагадати, що ще один корабель проекту 22800 "Каракурт" під назвою "Аскольд" ще до передачі до складу флоту було уражено та виведено на довгий ремонт та відновлення. Це сталось у тимчасово окупованій Керчі 4 листопада 2023 року.

Читайте також: КНДР могла дати РФ навіть 3 млн снарядів, але Захід досі дивує, що Кремль зміг відновитись