xcounter
#

Якщо ЗСУ дійсно знищили "Циклон", то чим ця подія цікава і як його використовували рашисти

12320
Ракетний корвет "Циклон" проекту 22800 "Каракурт" зі складу ЧФ РФ, фото ілюстративне
Ракетний корвет "Циклон" проекту 22800 "Каракурт" зі складу ЧФ РФ, фото ілюстративне

У ВМСУ відзначають, що є висока ймовірність знищення цього носія крилатих ракет "Калибр"

Вчора, 19 травня, Військово-морські сили України повідомили, що вночі Силам оборони України було знищено морський тральщик Чорноморського флоту РФ "Ковровец" проєкту 226М "Аквамарин", причому повідомлення вийшло доволі інтригуюче, бо у ВМСУ вирішили не розкривати, а яким озброєнням та за яких умов було знищено ворожий корабель.

Згодом ця історія отримала своє продовження, бо рашисти у своїх соцмережах повідомили ось таку новину — що, мовляв, по порту у Севастополі було завдано удару двома ракетами ATACMS по малому ракетному кораблю "Циклон" проєкту 22800 ""Каракурт", причому ворог стверджував, що корабель потопили, а внаслідок удару загинуло 6 військових ЧФ РФ, і ще 11 отримали поранення.

Читайте також: Нарешті покращення захисту Leopard 1A5 ЗСУ, і це не просто навісити "Контакт-1"

Така "відвертість" насправді не завжди властива ресурсам окупантів, які зазвичай після ударів намагаються применшити свої втрати або ж відтягують момент розкриття даних про знищену техніку та втрати особового складу. Тому інформація потребувала офіційного підтвердження від наших ВМСУ.

І от тепер ми маємо коментар речника ВМСУ Дмитра Плетенчука виданню "Радіо Свобода" — за його словами, інформація про знищення корабля-носія крилатих ракет "Калибр" досі верифікується. "Щоб бути впевненим на 100 %, треба все ж таки отримати відповідні результати об’єктивного контролю. Як тільки ми будемо мати ці результати, ми обов’язково громадськість про це повідомимо", — відзначив він.

Ракетний корвет
Ракетний корвет "Циклон" проекту 22800 "Каракурт" зі складу ЧФ РФ, фото ілюстративне

Плетенчук наголошує, що дійсно є висока ймовірність того, що "у Криму тепер не перебуває жодного носія крилатих ракет "Калибр" у разі якщо інформація щодо "Циклону" підтвердиться". "Попередньо мова йде все ж про те, що було уражено дві одиниці", — відзначає Плетенчук на питання журналістки про те, чи планували у ВМСУ ураження саме двох кораблів.

Він також відзначив, що свій корабель "Циклон" у Криму у рашисти використовували передусім як засіб протиповітряної оборони, озброївши його зенітно-ракетним комплексом "Панцир-С". Крім того, Плетенчук наголосив, що цей корабель ще не запустив жодної ракети: "Так виходить, що у разі підтвердження інформації це таке мертвонароджене дитя, яке було носієм, але жодного разу носієм не попрацювало".

Нагадаємо, що корабел "Циклон" став першим кораблем проєкту 22800 "Какракурт" РФ у Чорному морі і четвертим кораблем проєкту загалом у всіх флотах РФ. Він був прийнятий до складу ЧФ РФ у липні 2023 року, а у серпні вийшов на бойове чергування. Про те, що це за ракетний корабель "Циклон" Defense Express розповідав в окремому матеріалі.

Читайте також: Були залучені підрозділи РЕБ: ЗСУ успішно відбили атаку ударних БПЛА