xcounter
#

Нарешті покращення захисту Leopard 1A5 ЗСУ, і це не просто навісити "Контакт-1"

6746
Leopard 1A5 в строю ЗСУ, вересень 2023 року, фото - АрміяInform
Leopard 1A5 в строю ЗСУ, вересень 2023 року, фото - АрміяInform

Як переваги конструкції машини допомогли мінімізувати базову проблему

У відкритому доступі з’явилась фотографія одного із танків Leopard 1A5 в строю ЗСУ, який отримав підсилення захисту за схемою штатної модернізації, розробленій в одній із профільних установ.

Фото розкриває лише проекцію зпереду, час та місце лишаються невідомими, але тут вже достатньо того, що силами української "оборонки" вдалось хоч якось мінізувати базову проблему Leopard 1A5, а саме покращити рівень захисту, який є нижчим, порівняно із сучасними ОБТ. Відповідний матеріал виклав у відкритий доступ ресурс @btvt_2019.

Читайте також: Були залучені підрозділи РЕБ: ЗСУ успішно відбили атаку ударних БПЛА
Leopard 1A5 в строю ЗСУ із модернізованим захистом, весна 2024 року, джерело - btvt_2019

Як деталізує автор ресурсу, на башту танка були встановлені блоки динамічного захисту "Контакт-1", на верхню лобову деталь – комплекс динамічного захисту "Ніж", також динамічний захист встановлюється і в бортовій проекції. Стверджується, що значно покращити захист машини вдалось при незначному зростанні маси.

При цьому зі слів автора ресурсу випливає, що конкретно в цьому випадку модернізація захисту була проведена на танку модифікації Leopard 1A5DK, котрий відрізняється наявністю зварної башти із рознесеним бронюванням.

Тобто в даному випадку мова була не просто про те, щоб навісити на танк додатковий захист, але й також – щоб врахувати усі переваги, які дає конструкція "Леопарда".

Leopard 1A5 в строю ЗСУ, листопад 2023 року, фото – Анатолій Степанов

Наскільки масовою зараз є модернізація захисту Leopard 1A5, наразі невідомо. І навряд чи такий апгрейд суттєво змінить поточну тактику використання танків цього типу в строю ЗСУ, в рамках якої "насипання" по окупантам відбувається із закритих вогневих позицій. Однак тут варто відзначити сам факт робіт по покращенню захисту цих танків у розпорядженні наших військових.

Раніше Defense Express розповідав про те, що на початку лютого 2024 року греки показали варіант модернізації Leopard 1A5, яка цікава і для ЗСУ.

Рендер проекту модернізації Leopard 1A5, наводить портал Doureios
Читайте також: В Китаї вийшов на випробування таємничий стелс-корвет на 16 ракет