xcounter
#

Скільки зараз коштує сучасний патрульний корабель на умовах локалізації

4571
Корвет класу Falaj 2 ВМС ОАЕ
Корвет класу Falaj 2 ВМС ОАЕ

Для побудови першого замовлення на 0,4 млрд євро з побудови патрульних кораблів проєкту P51MR Saettia, Fincantieri та EDGE Group створили спільне підприємство

Італьська Fincantieri та EDGE Group з Об'єднаних Арабських Еміратів створивши спільне підприємство Maestral одразу отримали замовлення на 10 патрульних кораблів. Як офіційно повідомила італійська компанія, мова йде про нову версію доволі вдалого класу Saettia у модифікації P51MR, який класифікований, як Offshore Patrol Vessels (OPV).

Загальна вартість контракту оголошена у межах 400 млн євро, тобто по 40 млн євро за один легкий патрульний корабель. Варто зазначити, що на ілюстрації до повідомлення був зображений Musherib - корабель ВМС Катару, також створений Fincantieri і який також класифікований компанією, як Offshore Patrol Vessels.

Читайте також: КНДР могла дати РФ навіть 3 млн снарядів, але Захід досі дивує, що Кремль зміг відновитись
Musherib ВМС ОАЕ

Клас Musherib має довжину у 63,8 метра, максимальну швидкість до 30 вузлів, 7 днів автономного плавання, екіпаж з 38 осіб та доволі потужне озброєння. Попри свої розміри він має повноцінний ЗРК VL MICA на 8 пускових, 4 пускових Exocet MM40 Block 3 та 76-мм автоматичну гармату. Головна РЛС корабля - Leonardo Kronos HP, яка має стати частиною оновленого SAMP/T NG.

Варто зазначити, що згаданий клас Saettia - це менші кораблі з іншими задачами, які класифікуються, як Inshore Patrol Vessels. Наприклад Saettia Mk 4 має довжину 53 метри, максимальну швидкість у 23 вузли, 5 днів автономного плавання, аналогічний екіпаж з 38 осіб, але з озброєння - лише 30-мм автоматична гармата.

Saettia Mk 4
Патрульний корабель Nasir класу Saettia Mk 4 ВМС Іраку

До якого саме патрульного корабля буде ближчий P51MR наразі не повідомляється. Але орієнтиром цілком може бути ще один корабель Fincantieri - клас Falaj 2, який був створений для ОАЕ та у кількості двох одиниць посилив флот у 2013 році.

Корвет класу Falaj 2 ВМС ОАЕ
Корвет класу Falaj 2 ВМС ОАЕ

Італійською компанії він позначений, як Stealth Attack Craft, має довжину 55 метра, швидкість понад 20 вузлів, екіпаж з 28 осіб та озброєння фактично аналогічне Musherib, але на дві протикорабельні ракети більше та на дві зенітні менше.

І у 2021 році у суднобудівна ADSB з ОАЕ отримала контракт на 950 млн доларів на побудову його оновленої версії Falaj 3 у кількості чотирьох одиниць. Тобто по 237 млн доларів. Тому, коли мова йде про 40 млн за патрульний корабель, то, скоріш за все, про щось більш схоже на Saettia Mk 4, а не корвет.

Але слід зазначити, що для ОАЕ ВМС має доволі велике значення, бо це про забезпечення безпеки у Перський затоці на іншому боці якої - Іран. Тому флот для цієї країни - це потреба. І його основою є корвети, зокрема шість класа Baynunah від французької CMN Group, які вступили у стрій у 2009-2014 роках.

Читайте також: У Польщі озвучили чому неможливо просто так взяти та побудувати свою "Лінію Маннергейма" навіть за 2,5 млрд доларів