xcounter
#

В США задумались, що їм треба своя "Мертва рука" на випадок ядерної війни проти РФ чи Китаю

5588
Фото ілюстративне, джерело — U.S. Air Force
Фото ілюстративне, джерело — U.S. Air Force

Ця історія не тільки про алгоритми ухвалення рішень, але й про асиметричне протистояння також

Почнемо із ввідної частини – зазвичай умовним поняттям "Мертва рука" називають системи для застосування ядерної зброї за умови, коли ворог першим завдав удару, і вже нема кому фізично ухвалювати рішення для удару у відповідь.

Вважається, що така система під назвою "Периметр" функціонує в РФ. Також Defense Express в одній із публікацій розповідав про те, як у Великій Британії діє своя "Мертва рука" для ядерного удару на "паперових технологіях". А тепер мова і про те, що в Сполучених Штатах Америки також задумались про те, що їм потрібна своя "Мертва рука" на випадок ядерної війни з Росією чи Китаєм.

Читайте також: Як США під час Другої світової використали "Армію-привид" проти німців

Таке питання для себе поставили автори порталу War on the Rocks, які висловлюють наступні аргументи. В останні кілька років Росія та Китай системно інвестували в оновлення свого ракетно-ядерного арсеналу, та в системи зв’язку й управління. Натомість США також роботи по суті не вели, тому суттєво відстають від своїх головних противників.

Крім того, якщо говорити безпосередньо про можливості Сполучених Штатів Америки, то там картина виглядає так. За чинних нині алгоритмів ухвалення рішень, якщо раптом РФ чи КНР підуть на ракетно-ядерний удар, в президента США (незалежно від прізвища) буде лише до 10 хвилин на розібратись в ситуації і віддати команду, а цього може бути вкрай недостатньо за динамічної обстановки.

Крім того, сумніви може викликати й стійкість системи управління та зв’язку AN/USQ-225, яку зараз використовують США для управління своїм ядерним арсеналом. На цьому фоні автори War on the Rocks і поставили питання про те, що Америці треба своя "Мертва рука", яка б працювала на основі алгоритмів штучного інтелекту.

Перспективна МБР LGM-35A Sentinel, фото - Northrop Grumman

При цьому вони окремо наголошують, що не пропонують віддавати ШІ право ухвалювати рішення на ядерний удар у відповідь, вони пропонують лише запровадити ті алгоритми, які б могли прискорити ланцюжок ухвалення рішень у критичних ситуаціях. Наприклад – спробувати наперед прорахувати усі можливі сценарії ядерного удару, дати президенту США необхідність лише санкціонувати запуск того чи іншого сценарію, а усю частину роботи по передачі команд на місця і має взяти на себе оця умовна "Мертва рука".

Крім того, запровадження такої системи управління могло б допомогти США асиметрично надолужити відставання від РФ та КНР за фактичною потужністю ядерного арсеналу.

Раніше Defense Express писав про те, що Велика Британія хоче випробувати нову ядерну боєголовку A21, не підриваючи її.

"Спусковий гачок" ядерної зброї Великої Британії (фото: PA)
Читайте також: Італія хоче збільшити військо до 170 тисяч, моряків треба на третину більше