xcounter
#

Італія хоче збільшити військо до 170 тисяч, моряків треба на третину більше

2650
Італійська армія веде вогонь із FH-70, ілюстративне фото з відкритих джерел
Італійська армія веде вогонь із FH-70, ілюстративне фото з відкритих джерел

Але в питанні розширення війська італійці зіткнулись із знайомою для України проблемою

Серед країн Західної Європи Італія має одні з найбільш чисельних збройних сил, котрі на початок минулого року налічували 161,05 тисяч кадрових військових та 17,9 тисяч резервістів, зокрема в сухопутних військах – 93,1 тисяча кадрових військових та 13,4 тисяч резервістів. Однак ще в 2012 році чисельність збройних сил Італії складала аж 190 тисяч "багнетів", а на даний момент воєнно-політичне керівництво країни визначило, що наразі життєво необхідно мати хоча би 170 тисяч військовослужбовців.

Найбільш суттєве нарощення особового складу необхідне для ВМС Італії, котрі зараз мають 29 тисяч військовослужбовців, а треба на 34% більше або до 39 тисяч осіб.

Читайте також: Які умови треба, щоб наші виробники змогли робити більше зброї

При цьому, як пише портал Defense News, мова про те, що італійському флоту треба настільки суттєве підвищення чисельності хоча би для того, щоб виконувати поточні операції. В 2023 році кожного дня для різного роду завдань залучались мінімум 4 тисячі італійських моряків, а пік навантаження був зафіксований 27 квітня минулого року, коли для усіх операцій було одночасно задіяно 7,3 тисяч осіб, 42 надводні кораблі, 4 підводні човни та 18 літаків різних типів.

Втім, на даний момент штатна чисельність італійських ВМС має вирости лише до показника в 30,5 тисяч військовослужбовців, чого все рівно недостатньо для поточних завдань.

Флагман італійського флоту - легкий авіаносець Cavour, що після модернізації може брати на борт до 15 винищувачів п’ятого покоління

Водночас, як далі розповідають автори Defense News, в питанні збільшення чисельності збройних сил Італії проглядається певний парадок. Міністр оборони цієї країни Гвідо Крозетто публічно наголошував, що збільшувати чисельність армії вкрай потрібно.

Водночас, його радник та очільник аналітичного центру CeSI Андреа Маргалетті публічно заявив протилежну позицію – мовляв, Італія має прагнути не до кількісного нарощення війська, а до "омолодження" його особового складу. Оскільки зараз середній вік італійського військовослужбовця складає 40 років, котрі за показниками здоров’я можуть "не витягнути" сучасну інтенсивність бойових дій.

БМП Dardo італійської армії на марші, ілюстративне фото з відкритих джерел

Аргумент про вік виглядає раціональним, особливо якщо зважити і на досвід воюючої України. Однак на це в Міноборони Італії знайшовся свій аргумент – якщо військових звільняти за віком, їх нема куди працевлаштувати в цивільному секторі.

Раніше Defense Express розповідав про те, що Італія виділила Україні не тільки ЗРК SAMP/T, але й САУ PzH 2000 та M109 на кілька батарей.

САУ PzH 2000 італійської армії під час маневрів НАТО в 2015 році, фото ілюстративне, джерело - NATO Local Pao Capo Teulada Esercitazione

Читайте також: Італія списала цікаві штурмовики AMX, які робила разом із Бразилією