xcounter
#

Італія списала цікаві штурмовики AMX, які робила разом із Бразилією

13076
Легкий штурмовик AMX на церемонії списання, фото  - Italian Air Force
Легкий штурмовик AMX на церемонії списання, фото - Italian Air Force

Що це були за літаки, і яку бойову біографію вони встигли пройти

Військово-повітряні сили Італії провели церемонію списання останніх легких штурмовиків типу AMX, котрі були прийняті на озброєння ще в 1988 році. За всі 35 років своєї служби в строю італійських ВПС літаки AMX налітали загалом 240 тисяч льотних годин, зокрема 18,5 тисяч льотних годин безпосередньо під час бойових завдань.

The Military Balance 2023 вказує, що на початок минулого року Італія мала загалом 39 літаків AMX, всього було виготовлено 110 літаків в одномісній версії А-11А та 26 двомісних ТА-11А.

Читайте також: РФ "згадала" про свої рідкісні танки Т-80УЕ-1, яких мала всього батальйон

Як пише в своїй публікації портал The Drive, італійський AMX мав доволі цікаву історію створення та насичену бойову біографію, хоча перші літаки цього типу ВПС Італії почали списувати ще у 1990-хх роках. Почнімо із того, що свій AMX італійці створювали в кооперації з Бразилією, яка продовжує використовувати ці штурмовики.

Якщо детальніше, то історія створення AMX почалась ще в 1970-хх роках, коли командування ВПС Італії видало запит на те, що їм треба легкий ударний літак як доповнення до перспективних на той момент Tornado та заміни вже застарілих на той момент штурмовиків G.91.

При цьому передбачалось, що перспективний AMX мав бути удвічі дешевшим та мати втричі нижче бойове навантаження, аніж Tornado, щоб забезпечити масовість виробництва. По факту цінник виявився ще нижчим – якщо один новий AMX на кінець 1980-хх років коштував 14 мільйонів доларів (за тодішнім курсом), то Tornado – 40 мільйонів доларів (за тодішнім курсом).

Легкий штурмовик AMX на церемонії списання, фото - Italian Air Force

Щоб ще більш здешевити розробку AMX, Італія почала шукати країну-партнера, яка б взяла на себе частину затрат. Спочатку як варіант розглядалась Швеція, але ця країна вирішила все ж зосередитись на JAS 39 Gripen. В підсумку партнером за проектом AMX стала Бразилія, Embraer взяла на себе 30% усіх затрат за цим проектом, для бразильських ВПС було виготовлено загалом 56 літаків типу AMX.

Літаки цього типу мали такі характеристики: фюзеляж та розмах крила – 13,23 метри та 8,75 метрів відповідно, максимальна злітна маса – 13 тон, максимальне бойове навантаження – 3800 кілограмів, максимальна швидкість – 1053 км/год, бойовий радіус - 926 кілометрів.

Легкі штурмовики AMX, архівне фото від Italian Air Force

А от далі виникає наступний парадокс – по причині завершення "Холодної війни" сама Італія була вимушена скоротити портфель замовлень на AMX для своїх ВПС, експортного успіху цей легкий штурмовик не мав, однак цей літак встиг повоювати майже в усіх війнах, які відбулись після 1991 року.

Зокрема, в 1995 році італійські AMX були залучені для встановлення "зони закритого доступу" в небі над колишньою Югославією, а в 1999 році були безпосередньо залучені для проведення ударів. З 2011 по 2014 рік ці легкі використовувались для авіаційної підтримки в Афганістані, в тому ж 2011 році застосовувались також під час операції проти режиму Муамара Каддафі в Лівії, а з 2016 по 2019 роки залучались для бойових дій проти ІДІЛу.

Легкі штурмовики AMX, архівне фото від Italian Air Force
Читайте також: Що це за БМ-14ММ, яку рашисти викотили на репетицію параду 9 травня