xcounter
#

Що це за БМ-14ММ, яку рашисти викотили на репетицію параду 9 травня

27936
БМ-14ММ, ілюстративне фото з відкритих джерел
БМ-14ММ, ілюстративне фото з відкритих джерел

Що це з РСЗВ, і наскільки ймовірно, що вона може бути використана у війні проти України

В наших соцмережах з’явились дані про те, що рашисти в місті Єкатєрінбург на репетицію параду до 9 травня викотили зокрема реактивну систему залпового вогню БМ-14ММ. Інших доповнень саме по цьому епізоду поки що нема. Але навіть якщо самостійно попрацювати із даними у відкритому доступі, то зможемо побачити, що тут мова про занадто специфічний російський раритет.

Бо реактивні системи залпового вогню БМ-14 стояли на озброєнні радянської армії ще в 1950-хх роках, та знімались із озброєння по мірі надходження у війська систем БМ-21 "Град". А наприклад The Military Balance 2023 взагалі не "бачить системи БМ-14 хоча би на базах зберігання армії РФ.

Читайте також: Як ЗСУ використовують танки M1 Abrams проти рашистів біля Авдіївки
Рашистська БМ-14ММ, яку викотили для репетиції параду 9 травня в місті Єкатєрінбург, весна 2024 року, зображення з відкритих джерел

Більш того – в інших довідниках можемо побачити, що ця сама БМ-14 має нестандартний як для армії РФ калібр 140 міліметрів, і це настільки специфічна система, якої нема на озброєнні навіть у Північній Кореї, але є хіба що в Куби. Якщо далі розгортати цю тему, то базова версія БМ-14 відрізняється тим, що базується на шасі ЗиС-131, а от згадана вище БМ-14ММ – відрізняється тим, що розміщається на шасі вантажівки Зил-131.

Відповідно, на цьому фоні можемо висловити дві версії, звідки у рашистів взялась ця специфічна РЗСВ типу БМ-14ММ, і наскільки ймовірно, що ворог навіть і таку систему може застосувати в боях проти ЗСУ.

Перша версія – російські військові культивують своєрідний "карго-культ", в рамках якого для різного роду парадних заходів або створюються макети, або ж реально відновлюються рідкісні зразки озброєнь, раніше закинуті на базах зберігання. В даному випадку, і для розуміння – армія РФ має не тільки батальйон "парадних" Т-34, придбаних у 2019 році у Лаосу, для різного роду "патріотичних" заходів росіяни зробили навіть самохідні макети перших радянських танків під назвою Т-18 або ж МС-1.

Відновлений рашистами радянський Т-18 для парадних заходів, фото з відкритих джерел

Відповідно, в даному випадку не можемо виключати варіант, за якого російські військові могли просто "відкопати" на одній із баз зберігання одиничний екземпляр БМ-14ММ та відновити його до стану, коли цю машину можна викотити на парад до 9 травня в одному із регіональних центрів.

Інший варіант, який би міг пояснити появу РСЗВ БМ-14ММ на підготовці до «параду на 9 травня» може полягати в наступному. Хоча калібр 140-мм не є стандартним для армії РФ, але він є стандартним для ВМФ РФ, де РСВЗ з калібром 140 міліметрів використовуються на двох типах кораблів – бронекатери проекту 1204 "Шмель" зі складу Каспійської флотилії та десантні кораблі на повітряній подушці проекту "Зубр", і ці обидва кораблі досі лишаються в строю російського флоту.

Артилерійські катери "Шмель" Каспійської флотилії РФ

Більш того – в строю радянського війська була також модифікація БМ-14 під позначенням БМ-14-17, котра призначалась саме для морської піхоти.

Відповідно, на тлі цих даних ми не можемо виключати також і варіант, за якого рашистський специфічний раритет під індексом БМ-14ММ може опинитись не тільки на параді під 9 травня, але і на полі бою війни РФ проти України також.

Читайте також: РФ має рідкісні А-222 "Берег", які отримає Дніпровська флотилія для війни проти України