xcounter
#

Кремль хоче змінити кордони з НАТО у Балтійському морі: чому це дійсно загрозливий сценарій

3148
Кремль хоче змінити кордони з НАТО у Балтійському морі: чому це дійсно загрозливий сценарій

Сама точка напруги та строки, коли вона має стати "гарячою" - розвивається за найбільш песимістичним сценарієм

У Кремлі пробують реалізувати вкрай небезпечний сценарій - перегляд морських кордонів у Балтійському морі, для чого так зване міноборони РФ подало пропозицію задекларувати нові кордони. Звісно у Москві вигадали цілий ряд формальних пояснень, включно зі тим, що поточні кордони "не відповідають сучасній географічній обстановці".

З одного боку це спроба уникнути "закриття" Балтійського моря, яке може реалізуватися Естонією шляхом введення прилеглої зони до свого 12-мильного територіального моря. Справа в тому, що зараз у Фінській затоці існують нейтральні води, до яких має доступ РФ. Але їх ліквідація дозволить встановити режим контролю над російськими військовими кораблями та цивільними судами та навіть проводити обшуки.

Читайте також: В "Українській бронетехніці" розповіли, чому чеський "боєприпасний план" - це дійсно хороша ідея
кордони у Балтійському морі
Поточні кордони у Балтійському морі (Baltic SCOPE)

Тому у пропозиції міноборони РФ вказано перегляд кордонів, точніше оголошенням своїми вод у східні частині Фінської затоки. А це означає можливі територіальні претензії не лише Естонії, але й Фінляндії. Але окрім цього, нові кордони хочуть намалювати у районі міст Балтійськ та Зеленоградск, обидва - у Калінінградській області. І слід враховувати, що це вже про спроби змінити кордон поряд із Польщею.

Водночас як саме у РФ хочуть змінити кордони - невідомо. Наразі офіційного тексту пропозиції із визначеними координатами не існує. І варто зазначити, що ця ініціатива проводиться по лінії російського уряду, який може просто прийняти відповідну постанову.

І ситуація із цим цілком можливим проголошенням РФ своїх нових кордонів наразі нагадує вкрай загрозливий сценарій. По-перше, мова йде про перегляд кордонів з країнами НАТО, які вже дуже давно вважаються найбільш вірогідними мішенями атаки РФ. Бо це все про намір анексувати країни Балтії та Сувальський коридор до Калінінграду.

По-друге, строк, коли ці нові кордони мають, у випадку прийняття постанови, вступити у силу - січень 2025 року. І саме зима 2024-2025 року вважається на думку західних аналітиків вкрай загрозливим часом, коли вірогідність російської агресії проти європейського сегменту НАТО - максимальна.

Зокрема ще у грудні 2023 року з'явились обґрунтовані припущення, що Кремль може зважитись на атаку ЄС саме через рік. Бо у листопаді 2024 року у США мають відбутися вибори, а інавгурація традиційно призначається на 20 січня. Більше того, позиція Трампа щодо участі у НАТО та виконання своїх зобов'язань, як члена Альянсу, вже стала вкрай небезпечним дзвіночком, який добре почули у ЄС. А окрім того, це ледь не запрошенням для Кремля.

І на фоні цього можливо припустити, що сценарій, який зараз опрацьовують у Кремлі, доволі лінійний та заснований на традиційні тактиці продавлювання та поступового нарощування ескалації. Зокрема, поки Вашингтон цією зимою буде сфокусований на власних політичних аспектах, РФ оголошує свої нові кордони, які хоч і впливають, але не критично, на кордони інших країн НАТО.

вмс данії

Після чого Кремль проводить "замір" реакції і якщо він знову чує "глибоке занепокоєння", бо розуміє, що навряд у ЄС будуть готові до активних дій заради "декількох метрів" у морі, особливо без гарантії допомоги США. Після цього Кремль активізує свою присутність на власноруч намальованих рубежах та закріплює їх за собою де-факто. А отримавши такий маркер реальної готовності НАТО, у Кремлі вже будуть значно впевненіше дивитись на свої плани щодо країн Балтії.

Оновлено: після декількох годин після публікації проєкту постанови, вона була видалена з сайту уряду РФ, нібито для "уточнення даних".

Читайте також: Морські дрони Sea Baby тепер із "Градом": як це має працювати та які цікаві цілі може уразити