xcounter
#

Морські дрони Sea Baby тепер із "Градом": як це має працювати та які цікаві цілі може уразити

8304
Випробування Sea Baby-РСЗВ (зображення штучно доповнено)
Випробування Sea Baby-РСЗВ (зображення штучно доповнено)

Sea Baby став першою безпілотною морською реактивною системою залпового вогню

Українські морські багатоцільові дрони Sea Baby оснастили направляючими 122-мм калібру, перетворивши на морську РСЗВ "Град". І це перший відомий випадок, коли морські безпілотні платформи отримають саме такий вид озброєння.

У мережі та в українських ЗМІ вже розійшлись фото, отримані з власних джерел, на який зафіксовано, як випробування таких дронів, так і зразки на стадії виробництва.

Читайте також: Доля "розумних окулярів" за 22 млрд доларів вирішиться на випробуваннях - що не так із розробкою

При цьому тести системи проходили ще взимку, а публічними все стало, скоріш за все, через те, що у РФ зафіксували використання таких Sea Baby. Зокрема на відео зняте з російського дрона у районі Кінбурнської коси, видно, як загалом така система працює.

Самі направляючі, довжина яких вбачається коротшими за оригінальні, у кількості шести (по три на борт) закріплені під фіксованим кутом. Це означає потребу Sea Baby вийти на заздалегідь обраховану точку координат, чітко дотримуючись курсу.

Також слід зазначити, що кут підйому направляючих далекий від максимального тому, навряд дальність польоту некерованих реактивних снарядів буде становити визначені максимальними для БМ-21 "Град" у 20,4 км (для 9М22).

Таке обмеження цілком і може бути пов'язано із тим, що при високій дальності стрільби вона вже не мала б сенсу через неможливість кудись влучити взагалі. Бо на проблеми, які витікають зі складності наведення та коротші направляючі, накладається природна специфіка стрільби з морських платформ - хитавиця, яка дуже сильно впливає на точність.

Таким чином основною ціллю для таких Sea Baby можуть бути лише площадні та стаціонарні цілі. І вкрай цікавим може бути використання таких дронів, наприклад, для ураження портових нафтоперевальних терміналів та портової інфраструктури загалом.

Але варто зазначити, що 122-мм калібр для реактивних систем - дуже популярний у світі. І до нього існує величезна кількість високоточних ракет, які призначені саме для БМ-21 "Град" та його модифікацій. А це вже дозволяє певною мірою нівелювати питання забезпечення точності наведення та збільшити дальність.

Читайте також: Як Китай хотів шпигувати в Швейцарії за F-35 від США, але не вийшло