xcounter
#

Доля "розумних окулярів" за 22 млрд доларів вирішиться на випробуваннях - що не так із розробкою

3869
IVAS
IVAS

Армія США реалізує масштабну програму окулярів IVAS, яка зараз перебуває під загрозою, бо є низка проблем

Два роки тому, у 2022 році Армія США мала отримати у своє розпорядження першу партію окулярів IVAS (Integrated Visual Augmentation System — інтегрована система візуального доповнення), яка б мала стати найдорожчим посиленням для піхотинця США і надати йому зокрема такі можливості, як "бачити" крізь броню та низку інших цікавих функцій. Найдорожчим — бо йдеться про програму аж на 21,88 млрд доларів, у рамках якої планувалося закупити 120 тисяч систем IVAS.

Втім, програма йшла не без проблем, і зрештою було оприлюднено інформацію, що постачання перших "серійних" комплектів окулярів — всього 10 тисяч — відбудеться вже у 2023 році, по п’ять тисяч одиниць у версіях IVAS 1.0 та IVAS 1.1, причому виділяли їх як навчальним закладам, так і стройовим підрозділам оперативної готовності.

Читайте також: BAE Systems створить буксируваний комплекс РЕБ для F/A-18, який є ще й хибною ціллю

Водночас навесні минулого року стало відомо, що повномасштабне виробництво цих окулярів затримається на два роки і стартуватиме не у 2023, а влітку 2025 року. Причина — низка недоліків системи IVAS, бо після її експлуатації військові скаржилися на запаморочення, головний біль, проблеми з очима та шиєю тощо після менш як трьох годин використання.

Водночас у цьому році мають пройти чергові експлуатаційні випробування окулярів IVAS, які зрештою вирішать подальшу долю дійсно масштабної програми на 22 млрд доларів, про це повідомив генерал Джеймс Рейні, голова Army Futures Command (AFC), розповідають у виданні Breaking Defense.

За його словами, окуляри IVAS тепер мають успішно пройти серію випробувань, тому що негативний результат цілком може означати кінець для цієї програми і перенаправлення коштів на інші проєкти. Рейні наголосив, що відчуває потенціал проєкту IVAS. "Але якщо це не спрацює, то, я гадаю, нам доведеться дуже уважно придивитися, чи продовжимо ми йти цим шляхом або ж спрямуємо кошти на інші важливі аспекти нашої стратегії нічного бачення", — зауважив він.

The Enhanced Night Vision Goggles (ENGV) Elbit Systems
The Enhanced Night Vision Goggles (ENGV), фото — Elbit Systems

Причому у цьому напрямку вже є конкретний варіант — якщо IVAS провалять випробування, то Армія США спрямує свою увагу на удосконалені окуляри нічного бачення ENGV

від Elbit Systems of America. Рейні відзначає, що цей пристрій має "дійсно потужні" показники та допоможе покращити ситуаційну обізнаність військових на полі бою.

Читайте також: Армія США визначається з майбутнім своєї артилерії, є три пріоритетні напрямки