xcounter
#

У США назвали строки постачання революційної системи доповненої реальності для ближнього бою IVAS

8095
IVAS
IVAS

IVAS - система з окулярами доповненої реальності, яка має всі шанси зробити революцію аналогічну появі вогнепальної зброї

Перші 10 тисяч комплектів окулярів доповненої реальності IVAS (Integrated Visual Augmentation System - Інтегрована система візуального бачення) будуть поставлені до армії США у 2023 році. Це буде першим "серійним" кроком у програмі на 22 млрд доларів, яка передбачає виведення можливостей звичайного піхотинця на абсолютно новий рівень.

Фактично IVAS є лише окулярами доповненої реальності на основі Microsoft HoloLens, які дозволяють створити для кожного бійця зручний інформаційний інтерфейс, який виводить його інформаційну обізнаність на абсолютно новий рівень. З самого банального: вбудований тепловізор, 3D-мапи, прямий зв'язок із засобами розвідки та засобами знищення цілей.

Читайте також: Якщо Швейцарія знехтує "нейтралітетом", то яку б зброю вона могла поставити для України

Але насправді IVAS - це значно революційніше, бо це інтерфейс, який дозволяє надати швидкий та зручний доступ до будь-яких наявних та перспективних засобів. Можливість "бачити" радіохвилі, чи дивитись через броню бронемашини чи стіни, "підсвічувати" ворогів та союзників наче у комп'ютерній грі або додати систему з балістичним обчислювачем для високоточного вогню "по-сомалійські".

Будь що з цього і будь-які інші гіпотетичні можливості, які лише з'являться у майбутньому можуть бути інтегровані до IVAS, бо це лише засіб обміну та відображення інформації прямо на реальність. Простою мовою, у бійця з'явиться інтерфейс, як у комп'ютерній грі, з мінімапою, вейпоінтами, aim-ботом для допомоги у прицілюванні та можливістю однією кнопкою визвати вогневу підтримку.

Cold of Duty
Ігровий інтерфейс однієї з ігор серії Call of Duty

А у глобальному розумінні - це перетворення кожного окремого бійця у повноцінну бойову одиницю, яка може вирішувати широкий спектр задач на полі бою самостійно, а не лише разом із підрозділом.

Водночас інтеграція цієї системи не йде без проблем, зокрема у планах поставити перші 5 тисяч комплектів IVAS у Пентагона було ще до кінця цього року. Але, з огляду на все, система пішла на доробку і буде постачатися у двох версіях IVAS 1.0 та IVAS 1.1 по п'ять тисяч кожна, пише Defense News. Першими "власниками" цієї системи стануть як стройові підрозділи оперативної готовності, так й навчальні заклади.

IVAS
Солдати з IVAS
Читайте також: Цікаві факти про літак F-117 Nighthawk: перемикач режиму "стелс" та як хотіли "сховати" пілота