xcounter
#

Цікаві факти про літак F-117 Nighthawk: перемикач режиму "стелс" та як хотіли "сховати" пілота

13667
Цікаві факти про літак F-117 Nighthawk: перемикач режиму "стелс" та як хотіли "сховати" пілота

А також про одну з "найвисокотехнологічніших" речей у F-117

Головний льотчик-випробувач стелс-літаків Raptor Джеймс "Джей Бі" Браун ІІІ, який наразі очолює Національну школу льотчиків-випробувачів, під час лекції, організованої Західним музеєм авіації в Каліфорнії, США розповів зокрема деякі цікаві деталі про знаковий літак для американської авіації – малопомітний F-117 Nighthawk.

У виданні The War Zone виокремили декілька цікавих фактів про цей літак, які розповідав льотчик у відео. Так, наприклад, технологія малопомітності, яка призвела до появи F-117, фактично "народжувалася" з дослідження 70-х років, в якому аналізували втрати Ізраїлю у війні Судного дня. Ці дані співставлялися з ймовірним вторгненням країн Варшавського договору у Центральну Європу – і згідно з прогнозами, авіація країн НАТО "вилетіла б з гри" всього за 14 днів.

Читайте також: Винищувач F-35 та "пенсіонер" F-117 "засвітилися" з цікавим покриттям: чи буде це "стелс" нового рівня
F-117
F-117

Водночас компанія Lockheed Martin, яка й створила F-117, будувала літаки з елементами малопомітності ще починаючи з А-12 та SR-71, і робила це на гроші Центрального розвідувального управління – тодішній голова Skunk Works потребував підтримки цієї структури, щоб переконати DARPA у тому, що компанія має побудувати демонстраційні зразки технологій Have Blue, які й призвели до створення F-117.

Літак F-117 дійсно має "стелс-перемикач", який робить його повністю "непомітним" – він прибирає будь-які антени. А от щодо крил, то кут стріловидності у 68,5 градусів, був буквально згенерований інженерами, згорнувши лист паперу. Зрештою вдалося створити літак, 60-70% невидимості якого забезпечувала саме форма, водночас як інше забезпечувалося радіопоглинальними матеріалами.

Одна з найбожевільніших ідей під час розробки F-117 була наповнити кабіну чадним газом, бо голова пілота мала радіолокаційну помітність у 200 разів більшу, ніж інша частина літака, і це могло б зменшити внутрішню радіолокаційну помітність, однак "пілоти з радістю відмовилися від цієї пропозиції".

Характерні чотири "трубки Піто", що випирають з носа F-117 льотчик-випробувач називає "найбільш високотехнологічною частиною літака" – одна така "стріла" обслуговує кожен з чотирьох комп’ютерів управління польотом. Наконечники цих зондів мають спеціальну огранку для вимірювання різниці тисків.

Водночас серед низки компонентів та підсистем від інших літаків, які були "запозичені" для пришвидшення розробки F-117, була система управління польотом від F-16 – "Джей Бі" розповідає, як випробувачі Nighthawk виявили серйозну помилку у цій системі і "анонімно" передали цю інформацію керівнику програми F-16 з проханням призупинити флот Viper, щоб вирішити цю проблему.

Читайте також: "Пенсіонер" F-117 здійснив неочікуваний візит на одну з авіабаз