xcounter
#

Винищувач F-35 та "пенсіонер" F-117 "засвітилися" з цікавим покриттям: чи буде це "стелс" нового рівня

14360
Малопомітний ударний літак F-117
Малопомітний ударний літак F-117

Розробники шукають нові варіанти забезпечення "невидимості" винищувачів п’ятого покоління

У мережі з’явилися нові фото літаків F-35 Joint Strike Fighter та F-117 Nighthawk з цікавим загадковим покриттям, яке може "змінюватися" залежно віт кутів огляду. Раніше з таким покриттям засвітився й інший американський літак – F-22 Raptor, розповідають у The War Zone.

F-35
Винищувач F-35 з новим "дзеркальним" покриттям. Автор фото – Елайджей Дельгаділло

Те, що американські літаки п’ятого покоління, а також платформа, що використовується у тому числі й для відпрацювання дослідно-конструкторських та випробувальних місіях (F-117) помічені з новим покриттям, ймовірно, свідчить про те, що літаки США невдовзі можуть отримати нові можливості.

Читайте також: "Пенсіонер" F-117 здійснив неочікуваний візит на одну з авіабаз
бойовий літак f-117
F-117 із "дзеркальним покриттям

Як можна побачити на фото вище, у F-117 дзеркальне покриття розташоване на передніх краях, верхній частині фюзеляжу та хвостовому оперенні – це не вперше, коли літак змінює "обшивку": ще на початку 1990-х на літаку F-117 тестували дзеркально-металеве покриття у рамках програми SENIOR SPUD. Ця програма була зорієнтована на пошуку зменшення інфрачервоної сигнатури літака Nighthawk.

винищувач F-35
F-35 з новим покриттям. Автор фото – Елайджей Дельгаділло

Водночас F-35 (фото зверху) у такому варіанті "засвітився" вперше, причому мова йде про F-35C з дев’ятої авіаційної випробувальної та оціночної ескадрильї (VX-9) одного з основних випробувальних полігонів ВМФ.

Таким чином, можна зробити висновок, що програма "нового покриття для винищувачів США" знаходиться на стадії реалізації. Ба більше, нею займаються і ПС США, і ВМС США, однак невідомо, чи ведуть служби цю розробку спільно або ж окремо.

F-22 винищувач
F-22 з новим "дзеркальним" покриттям

Відомо, що у винищувачів п’ятого покоління F-22 та F-35 покриття з радіопоглинаючого матеріалу грає важливу роль для "стелс" властивостей літака. Водночас нове "дзеркальне покриття" – доволі унікальне і складається з мозаїки з маленьких спеціально підігнаних плиток та великих листоподібних частин.

Як стверджують фахівці The War Zone, новий "дзеркальний" матеріал з великою ймовірністю має зменшувати інфрачервону сигнатуру літака від лобової й бокових напівсфер і зрештою має стати новим, вищим рівнем захисту винищувачів п’ятого покоління і своєрідною відповіддю на інфрачервоні системи пошуку та стеження (IRST), удосконалені типи яких наразі розповсюджуються по всьому світові та встановлюються на більшості винищувачів противника, а також і на американські літаки, зокрема на F-22.

Читайте також: Друге життя F-117 Nighthawk: літак "засвітився" на навчаннях Red Flag 21-3