xcounter
#

​Армія США навчає військових "бачити" радіохвилі: навіщо це потрібно та які можливості відкриває

Сучасний солдат "обвішаний" електронікою, випромінення якої можливо зафіксувати
Сучасний солдат "обвішаний" електронікою, випромінення якої можливо зафіксувати
3289

Пентагон проводить випробування сенсорів нового покоління на Абердинському полігоні

Армія США активізує розробку спеціальних сенсорів для сухопутних підрозділів, які дозволяють виявляти, класифікувати та візуалізувати радіоелектронне випромінювання.

Цей напрям є доволі інноваційним та дозволяє "бачити" де знаходиться ворог та контролювати свою "помітність".

Читайте також: ​США зупиняє скорочення військового контингенту у Німеччині
армія США
Без зв'язку немає управління, проте він є демаскуючим фактором

Всі ці дані будуть відображатися у зрозумілому графічному інтерфейсі, для того, щоб бійці могли інтуїтивно розуміти де і хто знаходиться. Більше того, всі ці дані будуть додаватись у єдину автоматизовану систему управління військами.

Як повідомила прес-служба армії США, зараз відбувається тестування перших дослідних зразків цієї системи на Абердинському полігоні у рамках проекту Network CFT. А виготовлення серійних зразків буде заплановане у рамках 2022-2023 року.

Network CFT
Візуалізація електромагнітного випромінювання у системі Network CFT

Необхідно розуміти, що сучасні підрозділи ведуть активний радіообмін, якщо раніше рації видавались лише на відділення, то тепер кожен боєць має свій засіб зв’язку.

Водночас запровадження сучасних систем автоматизації військами означає, що кожна бойова машина чи навіть боєць передає дані щодо свого місцезнаходження та статусу. А штаб того ж батальйону є справжнім комунікаційним центром із системами супутникового зв’язку.

армія США
Мобільний штаб батальону армії США

До того, сухопутні підрозділи оснащується контрбатарейними радарами, засобами РЕБ, ЗРК з радіолокаційними станціями, протимінними "глушилками", тощо. І все це випромінює електромагнітні хвилі.

Тому зараз батальйон, який навіть провів всі заходи із маскування, в електромагнітному спектрі виглядає, як "новорічна ялинка". Тому це є більш ніж важливим питанням, як з точки зору безпеки власних підрозділів, так і з точки зору можливості виявити противника.

Супутникове зображення електронних засобів замаскованого батальйону
Супутникове зображення електронних засобів замаскованого батальйону

Наприклад, восени 2020 року стало відомо про експериментальні навчання армії США, які охоплювали елемент виявлення замаскованого противника саме завдяки подібним сенсорам, без використання БПЛА чи інших засобів розвідки. В результаті противник був помічений та класифікований на відстані 12 км.

Читайте також: ​Легкі танки повертаються: чи потрібні вони Україні