xcounter
#

Якщо Швейцарія знехтує "нейтралітетом", то яку б зброю вона могла поставити для України

4854
Якщо Швейцарія знехтує "нейтралітетом", то яку б зброю вона могла поставити для України

Що є в запасах країни, яка не постачає зброю Україні через "нейтралітет"

Швейцарія займає доволі чітку позицію щодо постачання зброї України – тримає нейтралітет і має правило не надавати зброї тим країнам, що перебувають у стані війни – зокрема, ця країна не раз блокувала реекспорт з Німеччини боєприпасів для зенітних самохідних систем Gepard.

Gepard
ЗСУ Gepard, фото ілюстративне

Втім, якщо уявити, що Швейцарія колись все ж таки вирішить знехтувати цим правилом, то якою зброєю вона б могла поділитися із ЗСУ, щоб наші військові мали більше техніки для війни з рашистами?

Читайте також: Якщо Україна просила би в Німеччині зенітки MANTIS, там би теж виникла проблема зі снарядами від Швейцарії

Розібратися у цьому нам допоможе довідник Military Balance 2022. І тут варто зразу сказати, що про танки можна одразу забути – щонайменше тому, що війна в Україні змусила Швейцарію задуматися над тим, що "важкої броні" їй явно не вистачає, і підштовхнула до пошуків додаткових танків. Всього ж ця країна має 134 танки Leopard 2 (Pz-87 Leo).

Pz 87
Швейцарський Pz 87, фото ілюстративне

Але ж ЗСУ потрібні не тільки танки. Інші бронемашини – теж конче необхідні на полі бою. І тут у Швейцарії насправді є запаси, з яких можна було б виділити декілька десятків (а то й більше) машин для України.

Наприклад, в активі цієї країни – одразу 154 БМП CV9030CH, хоча малоймовірно, що Швейцарія б вирішила передавати саме ці машини.

А от з досить реалістичного – декілька десятків бронетранспортерів M113A2, бо Швейцарія має одразу 311 таку машину у різних варіантах. Також можемо говорити і про бронемашини Piranha, яких у Швейцарії аж 924 (до речі, раніше Швейцарія блокувала передачу цих машин Україні від Данії), а також про броньовані автомобілі Eagle, яких у Швейцарії аж 441 одиниця.

Щодо артилерії, то в наявності у швейцарського війська 133 одиниці 155-мм САУ M109 KAWEST, а також 222 одиниці 81-мм мінометів Mw-72. І можна припустити, що і з цих позицій якась кількість техніки могла б посилити ЗСУ.

Швейцарське військо також має на озброєнні переносні зенітні ракетні комплекси FIM-92 Stinger, 56 зенітних ракетних комплексів Rapier, а також 27 одиниць 35-мм установок GDF-003/-005 з Skyguard.

Читайте також: Польща просила у Швейцарії Leopard 2 для заміни "українських" Т-72 і отримала відмову