xcounter
#

ЗСУ вже майже використали 60 тисяч боєприпасів до німецьких Gepard, але є перепона, щоб отримати більше

5796
ЗСУ вже майже використали 60 тисяч боєприпасів до німецьких Gepard, але є перепона, щоб отримати більше

Україні не вистачає боєприпасів до Gepard, щоб активно використовувати ці зенітні самохідні установки

Очільник німецького оборонного відомства Крістіне Ламбрехт звернулася до Швейцарії з проханням видати ліцензію на реекспорт 35-мм боєприпасів для зенітних самохідних установок Gepard, що були передані України. Про це повідомляє видання SPIEGEL з посиланням на лист, який опинився у розпорядженні редакції.

У листі йдеться про те, що Україна вже повідомила про "нестачу боєприпасів" через інтенсивне застосування Gepard проти російських БПЛА та крилатих ракет – усього ЗСУ отримали від Німеччини початковий боєкомплект у 60 000 одиниць боєприпасів.

Читайте також: Зенітні Gepard нарешті добрались до України: тепер залишилось знайти їм місце у строю

Причому Ламбрехт каже, що ЗСУ Gepard в Україні застосовуються передусім для захисту критичної інфраструктури, зокрема підтримують безпеку морських портів, що грають значну роль в експорті зерна – вона наголошує, що через "всесвітні гуманітарні наслідки", які виникнуть через зупинення постачання зерна, Швейцарія спільно з Німеччиною має організувати прохання про постачання боєприпасів.

ЗСУ Leopard
ЗСУ Leopard

Чи погодиться Швейцарія на такий крок наразі зрозуміло – річ у тім, що досі Швейцарія відмовляла Німеччині у реекспорті 35-мм боєприпасів від компанії Oerlikon-Bührle. Причина стандартна – Швейцарія хоче зберігати нейтралітет у міжнародних конфліктах.

Це вже не вперше, коли Швейцарія блокує реекспорт зброї в Україну – зокрема у червні цього року стало відомо, що країна відхилила заявку Данії на постачання близько 20 колісних бронемашин Piranha III. Крім того, раніше Швейцарія також блокувала реекспорт 35-мм боєприпасів з однієї з країн Південної Америки, які Німеччина намагалася законтрактувати для України.

Читайте також: Вся справа в снарядах, або як бійці ЗСУ стрілятимуть із німецьких САУ Gepard по рашистам