xcounter
#

В "Українській бронетехніці" розповіли, чому чеський "боєприпасний план" - це дійсно хороша ідея

37943
САУ 2С22 "Богдана", фото —47-а ОАБр
САУ 2С22 "Богдана", фото —47-а ОАБр

Питання посилення Сил оборони України більшою кількістю артилерійських боєприпасів різних калібрів залишається надважливим напрямком роботи

Незабаром Сили оборони України мають отримати першу партію зі 180 тисяч артилерійських снарядів у рамках організованої Чехією боєприпасної ініціативи. "Чим чеська ініціатива хороша, чим вона відрізняється від допомоги, яку ми отримували раніше — тим, що вони шукають боєприпаси й обіцяють організувати постачання із країн, які напряму Україну не підтримують, із наявності, з їхніх складів і в доволі стислі терміни. Це те, що нам потрібно на фронті", — відзначив у коментарі Defense Express генеральний директор компанії "Українська бронетехніка" (входить до складу NAUDI) Владислав Бельбас.

Загалом про питання виробництва та постачання боєприпасів, у тому числі й для України він відзначає наступне — що сьогодні є значна конкуренція за можливості закупівлі боєприпасів (й також конкуренція закупівельних спроб України паралельно з міжнародними ініціативами), і триває розширення виробничих спроможностей. Разом з тим, багато хто сьогодні декларує можливості постачання артилерійських снарядів, втім, ця можливість не завжди підтверджується.

Читайте також: Виробництво САУ "Богдана" сягло 10 на місяць і далі буде більше

Бельбас зауважує, що ситуація з погляду наявності боєприпасів та термінів постачання не найкраща. "Як би це не декларувалося політично, не так це все швидко поставити, організувати таке постачання, і ще важче знайти ці боєприпаси з наявності".

Як приклад він наводить оголошений у березні 2023 року план ЄС із постачання Україні одного мільйону боєприпасів: "За рік мільйон не поставили, тому є проблема, пов’язана не стільки з коштами, скільки зі спроможностями, можливостями індустрії у розгортанні виробництва. Чеська ініціатива у цьому плані якраз доволі дієвий та короткостроковий інструмент".

122-мм снаряди
122-мм снаряди для ЗСУ від "Української бронетехніки", фото – прес-служба компанії

Бельбас нагадує, що "Українська бронетехніка" займається постачанням боєприпасів Силам оборони України як за імпортом, так і у виробничій кооперації. "Ми ці ланцюжки розділяємо, але намагаємося весь цей час поглиблювати рівень локалізації [виробництва] боєприпасів. І дійсно, обсяги, які ми видаємо зараз, більші, ніж обсяги, які були на початку 2024 року". Нагадаємо, у лютому цього року повідомлялося, що компанія збільшила поставки 122-мм снарядів до САУ "Гвоздика і Д-30 ЗСУ.

Читайте також: Морські дрони Sea Baby тепер із "Градом": як це має працювати та які цікаві цілі може уразити