xcounter
#

Виробництво САУ "Богдана" сягло 10 на місяць і далі буде більше

7465
САУ "Богдана"
САУ "Богдана"

Ще наприкінці 2023 року виробництво 2С22 "Богдана" було шість на місяць

Український оборонно-промисловий комплекс продовжує масштабуватись, про що свідчать теми виробництва 155-мм самохідних артилерійських систем 2С22 "Богдана", яка випускається "Краматорським заводом важкого верстатобудування" (входить до складу NAUDI).

Наразі мова йде про досягнення тему у 10 САУ "Богдана" за місяць, який запланований на квітень, при цьому надалі він буде збільшуватись. Про це повідомив президент України Володимир Зеленський.

Читайте також: Що це за "Фундамент-М", який знищено під час удару по аеродрому в Джанкої

Зазначимо, що мова фактично йде про подвоєння виробництва, бо ще на початку грудня 2023 року Володимир Зеленський повідомив, що темпи виробництва САУ "Богдана" становили шість на місяць. Ще тоді цей темп було зрівняно із виробництвом аналогічної колісної САУ Caesar французькою корпорацією Nexter.

Але, що цікаво міністр збройних сил Франції Себастьян Лекорню на початку квітня заявив, що у планах Nexter вийти на показник 12 Caesar на місяць. Строки виходу на такий темп не оголошувались, але за планом позначку у 8 САУ на місяць французький виробник планував досягти ще у "на початку року".

САУ Богдана
САУ "Богдана"

Також можливо згадати, що у грудні 2023 року було офіційно оголошено про те, що загалом у строю ЗСУ українських "Богдан" вже 30 одиниць і жодна з них не була втрачена, хоч декілька були пошкоджені. Загалом у її виробництві бере участь 25 підприємств, які мають децентралізоване виробництво, а деякі критичні компоненти виробляються за кордоном. З відомого, бронювання кабіни для "Богдани" здійснює підприємство "Українська бронетехніка".

За час свого виробництва ця українська артсистема вже неодноразово покращувалась і зараз виробляється з механізацією системи заряджання. Вартість САУ "Богдана", за неофіційною інформацією, становить близько 2,5 млн доларів, що приблизно вдвічі дешевше за САУ Caesar.

Читайте також: Розкрито кількість IRIS-T SLM в Україні та строк поставки чергового ЗРК