xcounter
#

Темпи виробництва САУ CAESAR зростуть, і це хороша новина для України

3901
САУ Caesar. Фото: Nexter Systems
САУ Caesar. Фото: Nexter Systems

У Nexter акцентують, що CAESAR є доволі живучім на полі бою в Україні

Французька оборонна компанія Nexter планує збільшити темпи виробництва своїх 155-мм самохідних артилерійських установок CAESAR, таку заяву нещодавно зробив міністр збройних сил Франції Себастьян Лекорню. "Nexter збільшила щомісячне виробництво CAESAR до шести з двох до війни [йдеться про повномасштабне вторгнення РФ в Україну в лютому 2022 року], а мета в майбутньому — 12 гармат в місяць", — відзначив він, наголосивши, що зараз всі машини CAESAR призначені для України і для поповнення запасів французького війська.

САУ CAESAR Франція ЗСУ
CAESAR у Збройних Силах України

Лекорню не розкриває дані, щодо того, як швидко планують подвоїти виробництво CAESAR, але можна припустити, що йтиметься про поетапне збільшення виробництва (нагадаємо, раніше повідомлялося, що вже на початку цього року темпи виробництва CAESAR мали б зрости до восьми машин на місяць).

Читайте також: Польські артилеристи тренувались стріляти як ЗСУ із своїх САУ K9, про що там мова

Також варто відзначити, що у Nexter, наприклад, вже попрацювали над створенням запасів комплектуючих, щоб захиститися від ймовірних збоїв і постачань і, судячи з усього, готові вживати й інших кроків для розширення виробництва, розповідають у виданні Zone Militaire.

САУ CAESAR
САУ CAESAR, фото Forsvaret

Ця новина важлива для України у контексті артилерійської коаліції, у рамках якої усього йдеться про закупівлю 78 машин для Збройних Сил України, шість з яких вже були поставлені раніше у цьому році. Загалом станом на сьогодні на озброєнні війська перебуває 55 цих самохідних артилерійських установок.

Водночас як відзначають у виданні Defense News, французька компанія у контексті досвіду експлуатації їхніх САУ на полі бою в Україні відзначає мобільність цих машин, яка впливає на живучість цієї зброї у складних бойових умовах у порівнянні з іншими системами.

Зокрема там наводять ось такі дані — що всього Україна втратила менш як 10% від поставлених машин Францією та Данією. Відзначимо, що станом на сьогодні дослідники з Oryx фіксують чотири знищені машини CAESAR 6x6 (і ще три пошкоджені) і ще одну 8x8. Для порівняння у Nexter кажуть, що втрати інших артилерійських систем, самохідних чи буксированих, можуть сягати 30% від поставлених.

"Використання дронів і баражуючих боєприпасів стало реальною загрозою у 40 км від фронту, де діє CAESAR. Його легка вага і здатність покинути позицію менш як за хвилину, щоб уникнути контрбатарейного вогню, є його головною перевагою", — відзначають у Nexter.

Раніше Defense Express розповідав, що Україна робить вже по 8 САУ "Богдана" на місяць, водночас робити зброю із США заважає бюрократія.

Читайте також: Франція пообіцяла дрони-камікадзе для ЗСУ, а тепер сама думає про їх застосування