xcounter
#

Франція пообіцяла дрони-камікадзе для ЗСУ, а тепер сама думає про їх застосування

9779
Дрон-камікадзе DT46 від французької компанії Delair, лютий 2024 року, фото - Sébastien Lecornu
Дрон-камікадзе DT46 від французької компанії Delair, лютий 2024 року, фото - Sébastien Lecornu

Чому у французів вийшла саме така послідовність, і про що це може свідчити

Справді, в цій історії ми маємо певну парадоксальність, за якої виходить, що Франція себе спочатку зарекомендувала як один із майбутніх постачальників БПЛА для нашого війська, а лише тільки зараз французькі військові розробляють доктрину, як вони самі будуть використовувати дрони-камікадзе на полі бою.

Але схоже, що такий парадокс можна пояснити доволі просто – французи визначили для себе пріоритет, за яким їм було важливо спочатку створити сам технічний засіб, а уже потім обирати варіанти по використанню в бойових діях.

Читайте також: Удари по РФ на відстані у понад 1200 км тепер реальність, і йдеться передусім про виробництво "Шахедів"
Міністр оборони Франції Себастьян Лекорню тримає в руках крило від безпілотника, лютий 2024 року

Тут ми можемо простежити наступну послідовність. Спочатку в березні 2023 року Міноборони Франції замовило своїм оборонним консорціумам розробку дронів-камікадзе. В результаті цього замовлення стало відомо зокрема про лінійку проектів безпілотників, яку пропонує французька компанія Delair.

Далі, вже в лютому 2024 року прозвучали перші повідомлення, що Франція виготовить для України 100 дронів-камікадзе від тої ж компанії Delair. Згодом, уже наприкінці березня 2024 року, коли очільник французького Міноборони Себастья Лекорню анонсував новий пакет допомоги для України, там теж була мова про дрони-камікадзе, а не тільки зенітні ракети Aster 30 та бронемашини VAB.

Дрон-камікадзе DT26 від французької компанії Delair, фото з відкритих джерел

Тепер же, як пише французький портал Opex360, французька армія лише зараз вперше показала свої напрацювання по тому, як вона збирається застосовувати дрони-камікадзе на полі бою.

Базова "ввідна" - за "Законом про воєнне програмування" на 2024-2030 роки армія Франції хоче отримати не менше 1800 екземплярів дронів-камікадзе для власних потреб. Це уже демонструє, що французькі офіцери вже напрацювали своє розуміння по "нижній планці" активності використання безпілотників на полі бою, але тепер їм треба напрацювати розуміння і по "вищій планці" також.

Дрон-камікадзе DX11 від французької компанії Delair, фото з відкритих джерел

Наступна цікава "ввідна" - над створенням доктрини по дронам-камікадзе для французької армії працювали зокрема офіцери-слухачі курсів у EMSST (Enseignement militaire supérieur scientifique et technique, або ж Вища військово-технічна школа). Вони свої напрацювання показували офіцерам французького Генштабу.

Тут є деталізація лише по тому, що французькі офіцери напрацювали уже 8 можливих варіантів по застосуванню дронів-камікадзе на полі бою. Але навіть якщо більше деталей уже нема, все рівно можемо зафіксувати парадокс, що Франція спочатку напрацювала власну базу по виробництву своїх ударних БПЛА, а уже потім почала «відточувати» моменти по їх застосуванню.

Читайте також: У Польщі хочуть виявляти російські крилаті ракети з пожежних та мобільних веж, а також аналогом "єППО"