xcounter
#

У РФ впав іранський дрон Mohajer-6 - чим цікаві ці дуже рідкісні кадри

20409
Mohajer-6
Mohajer-6

Рашисти отримали на озброєння цей іранський безпілотник ще у 2022 році, станом на сьогодні було відомо про втрату двох таких безпілотників

Російське окупаційне військо втратило один зі своїх розвідувально-ударних безпілотників типу Mohajer-6 номер ER-858, який РФ закуповувало в Ірану — Telegram-канал "ЧП Белгород" оприлюднив відео цього дрона, який "приземлився", як стверджується на кадрах, у Курській області. Подробиці цієї аварії поки що невідомі, а відео було згодом видалено.

На кадрах також можна побачити, що безпілотник був озброєний авіабомбами Ghaem-5 — як раніше стверджували іранські ЗМІ, залежно від висоти польоту, авіабомби типу Ghaem можуть знищувати цілі на відстані від 12 до 20 км, і що також є "невідомий" тип бомби Ghaem-5, дальність якої була збільшена вдвічі — до 40 км.

Читайте також: ЗСУ за сім атак рашистів збили майже 100 відсотків від випущених ударних дронів

Водночас відео цікаве передусім тим, що останнім часом іранський дрон Mohajer-6 доволі рідко фігурував у новинах, а тим паче у контексті його використання безпосередньо з території РФ, бо раніше ворог використовував його передусім у небі над Чорним морем, передусім для розвідки, коригування ударів по південно-західному узбережжю, а також з метою запобігання атакам на кораблі ЧФ РФ, як у березні цього року відзначали у британській розвідці.

Так, наприклад, станом на сьогодні Oryx фіксує втрату двох таких безпілотників — перший було втрачено ще восени 2022 року, коли його буквально "приводнили" наші Збройні Сили, і який фахівці ГУР МОУ детально проаналізували і знайшли там дещо "незвичайне". Другий втрачений Mohajer-6 було знайдено у східній частині Криму, ймовірно був збитий у результаті "дружнього вогню".

Водночас тепер ми маємо випадок, коли Mohajer-6 впав вже безпосередньо у РФ, і тут можна обережно припустити, що ворог ймовірно має та ймовірно реалізує плани використання цих безпілотників для підтримки своїх наступальних дій на Харківщині або ж й навіть для завдання ударів по Сумщині. І також, звичайно, проведення розвідки та спостереження.

Станом на сьогодні залишається невідомим, скільки всього розвідувально-ударних дронів типу Mohajer-6 може перебувати на озброєнні російського окупаційного війська. Нагадаємо, про те, що РФ отримає на озброєння ці БПЛА стало відомо влітку-восени 2022 року.

Як раніше розповідав Defense Express, іранський дрон Mohajer-6 на 75% зібраний з іноземних компонентів, близько половини — виготовлені компаніями з США, ще третина — японські. Також є компоненти з Китаю, Німеччини та навіть Ізраїлю.

Читайте також: Захід все ще не визнає проблему FPV-дронів та інших малих БПЛА, кажуть в "Інфозахисті"