xcounter
#

Захід все ще не визнає проблему FPV-дронів та інших малих БПЛА, кажуть в "Інфозахисті"

7061
Антена системи "Плутон" розробки НВЦ "Інфозахист"
Антена системи "Плутон" розробки НВЦ "Інфозахист"

Як швидко ця проблема відгукнеться у НАТО і що може бути поштовхом до цього

Українська компанія "НВЦ "Інфозахист" взяла участь у міжнародній виставці-конференції у галузі РЕР, РЕБ та кібербезпеки AOC Europe 2024, яка проходила у Осло, що в Норвегії, і на якій компанія демонструвала низку систем власної розробки. Як розповів в коментарі Defense Express директор "Інфозахисту" Ярослав Калінін, ця виставка стосується передусім стратегічних аспектів, а саме як країни НАТО сприймають поточні загрози у напрямку РЕР та РЕБ, які виклики вбачають у цьому сегменті та які комунікують з індустрією у цих питаннях.

За його словами, кожного року з боку західних країн зростає зацікавленість у досвіді України, який наші військові отримують на полі бою у важких боях з російським окупаційним військом. "У цьому році ми нон-стоп давали коментарі, пояснення, щось демонстрували і ділилися враженнями з кінцевими користувачами з різних країн блоку НАТО, здебільшого саме фахівцями РЕР та РЕБ різних ланок і видів збройних сил", — відзначає Калінін.

Читайте також: Система "Плутон" від "Інфозахисту" на полі бою підтвердила заявлені характеристики

Він розповідає, що цього року взаємодії зі збройними силами різних країн-членів НАТО і локальними виробниками набули нових змістів. "За результатами виставки відвідую різних виробників і веду практичні перемовини", — розповідає очільник "Інфозахисту". Він зауважує, що сьогодні можна фактично говорити про те, що вже сформовані плацдарми для практичної співпраці — як у напрямку обслуговування зброї, яку партнери передають Україні у рамках оборонної допомоги, так і у створенні систем у відповідь на поточні виклики та загрози.

Засіб протидії FPV-дронам
Засіб протидії FPV-дронам "Гідра" від НВЦ "Інфозахист"

Разом з тим, Калінін відзначає що зацікавленість у партнерів викликають передусім засоби РЕР та радіотехніка. "По РЕБ у мене враження складається, що Захід напряму не визнав загрози малих БПЛА [передусім FPV-дронів], які широко використовуються на полі бою в Україні. Я думаю, що ми на наступній виставці будемо спілкуватися про цей сегмент тактичного РЕБу із західними компаніями. Поки таких розмов не ведеться".

Директор "Інфозахисту" відзначає, що у розумінні Заходу РЕБ — це передусім протирадіолокаційні засоби та засоби подавлення супутникового та наземного зв’язку. "Далі цього вони не йдуть. Може трішки протидронова боротьба, але виключно з якимись військовими дронами на далеких відстанях. У них концепції, парадигми та підходи не змінилися".

Водночас він зауважує, що сьогодні Україна плідно працює над вирішенням локальних завдань у напрямку РЕБ та РЕР, і комунікації із Заходом у цьому контексті мають довести нашим партнерам, що це актуальна, серйозна та системна проблема. "Наприклад, у тому ж Китаї вже почалися експерименти щодо застосування FPV-дронів. Тобто певні країни вже вивчають цей досвід. Відповідно, буде проаналізовано досвід і протидронової боротьби. Я думаю, ще пів року рік і це дійсно відгукнеться на Заході й будуть прийматися рішення з практичного погляду".

Читайте також: В "Інфозахисті" розповіли про комплекс РТР "Архонт" і на яку зброю рашистів він вже "полював"