xcounter
#

В "Інфозахисті" розповіли про комплекс РТР "Архонт" і на яку зброю рашистів він вже "полював"

4989
Gekata від "Інфозахисту" на базі дрона PD-2 від Ukrspecsystems
Gekata від "Інфозахисту" на базі дрона PD-2 від Ukrspecsystems

Ця нова розробка допоможе розширити можливості ЗСУ із виявлення цінного озброєння противника

Нещодавно ми розповідали про те, що український НВЦ "Інфозахист" сьогодні активно працює над своїм комплексом радіотехнічної розвідки Gekata і зараз триває внутрішня дослідна експлуатація прототипу з обмеженим застосуванням "для вирішення практичних завдань". Цей комплекс створено на базі безпілотника PD-2 від "Укрспецсистемс" і вже в цьому році очікується перше бойове застосування цієї системи на полі бою.

"Геката" має допомогти нашим військовим виявляти позиції ворожих радіолокаційних станцій, засобів радіоелектронної боротьби, комплексів протиповітряної оборони і навіть літаків, і загалом сьогодні актуальність комплексів РТР на полі бою тільки зростає.

Читайте також: Нова система "Плутон" від "Інфозахисту": для чого призначена, як її можна удосконалити і на якій стадії розробка

Причому з огляду на потреби нашого війська, сьогодні Сили оборони України потребують компактних мобільних комплексів РТР, бо на аналогічні великі системи для ворога є важливою ціллю, і на знищення якого окупанти спрямовують високоточне озброєння та ударні дрони, як розповідає у своїй публікації на DOU представник компанії "Інфозахист" Антон Щербаков.

З цією метою українська компанія, окрім комплексу РТР повітряного базування, створює також і мобільну наземну систему, яка буде реалізована як в стаціонарній, так і у мобільній версії під назвою "Архонт", який, як відзначають в "Інфозахисті", матиме потужнішу антену, що може приймати сигнали у нижньому діапазоні частот.

Відомо, що комплекс "Архонт" складається з низки постів (кожен з них може виконувати роль головного пункту радіотехнічного контролю), які об’єднані в радіопеленгаторну мережу і працюють у пасивному режимі, щоб радіорозвідка противника не мала можливості виявити їхнє місцерозташування.

У комплексні реалізовано вітчизняне програмне забезпечення для виконання низки різних завдань (обробки сигналів, ідентифікації, класифікації тощо). Також у програмному забезпеченні реалізовані елементи штучного інтелекту. Вони "дозволяють оператору отримувати прив’язку до конкретних джерел радіовипромінення та удосконалювати процес виконання поставлених завдань", розповідають в "Інфозахисті".

Причому комплекс "Архонт" вже використовувався для виявлення сигналів ворожого озброєння, і йдеться про доволі широкий перелік цілей, а саме:

  • радіолокаційні станці (радари 1Л117, РЛС 96Л6Е (входить до складу ЗРК С-300), РЛС зі складу ЗРК "Тор-М1);
  • численні надводні цілі в акваторії Чорного моря;
  • повітряні цілі (радар М402 "Піка-М" на Су-34; РЛС Н011Р «Барс» на Су-30).

В "Інфозахисті" наголошують, що насичення війська такими системами допоможе ефективніше нищити цінні для ворога системи, які досить довго, дорого і складно відновлювати, зокрема й радари протиповітряної оборони. "Якщо значну кількість їх буде знищено, це може стати переломним моментом в ході війни, тому що це дозволить нашим повітряним силам заволодіти перевагою в небі", — підсумовує Щербаков.

Читайте також: "Інфозахист" посилює ЗСУ мобільним рішенням, яке допоможе боротися з ворожими безпілотниками