xcounter
#

Система "Плутон" від "Інфозахисту" на полі бою підтвердила заявлені характеристики

12642
Антена системи "Плутон"
Антена системи "Плутон"

І буде удосконалюватися за результатами її експлуатації українськими військовими

Місяць тому стало відомо, що науково-виробничий центр "Інфозахист" через фонд компетентної допомоги армії "Повернись живим" передав до Збройних Сил Україну першу партію свою портативних систем виявлення безпілотних літальних апаратів "Плутон" вартістю 1,7 млн грн, які фахівцями фонду були передані різним підрозділам Сил оборони України.

Водночас станом на сьогодні компанія має деякі результати використання їхніх систем на полі бою. Як відзначив в коментарі Defense Express представник "Інфозахисту", загалом система виявлення БПЛА "Плутон" на полі бою підтвердила заявлені характеристики. Також розробники за результатами відгуків від військових буде удосконалювати цю розробку відповідно до актуальних викликів, які постійно змінюються. Йдеться про зміни як в апаратній, так і в програмній частині комплексу.

Читайте також: Що зараз з проєктом комплексу Gekata від "Інфозахисту", який буде полювати на С-400 рашистів

"Наразі у війську існує велика потреба в засобах попередження про появу дронів, оскільки саме розвідувальні, ударні дрони та FPV-дрони є причиною великої кількості уражень особового складу. Компанія "Інфозахист" робить все належне, щоб задовольнити потреби військових і співпрацює, як з військовими частинами так і з волонтерськими організаціями", — відзначають у компанії.

Щодо ворожих дронів, які може "бачити" система "Плутон", то у компанії відзначають, що постійно розширюють цей перелік. "Наразі він бачить більшість дронів, що застосовуються ворогом на фронті, як комерційні зразки, так і кастомні FPV-дрони та спеціальні військові розробки", — відзначають в "Інфозахисті"

Крім того, у планах НВЦ "Інфозахист" — створення рішення, яке буде забезпечувати не тільки виявлення і попередження про ворожі дрони, але й також зможе протидіяти безпілотним літальним апаратам російського окупаційного війська.

Нагадаємо, вперше про існування "Плутона" стало відомо восени 2023 року, тоді відзначалося, що система проходить тестування у бойових умовах. Призначена для використання командно-спостережними пунктами чи штабами.

Раніше Defense Express розповідав, що компанія "Інфозахист", крім комплексу радіотехнічної розвідки повітряного базування "Геката", створює також і наземну систему РТР "Архонт", яка буде реалізована як у стаціонарній, так і у мобільній версіях.

"Архонт" отримав вітчизняне програмне забезпечення, реалізовані елементи штучного інтелекту. Відомо, що комплекс вже використовувався для виявлення сигналів ворожого озброєння.

Читайте також: Як "тиха" зброя "Інфозахисту" змусила росіян відмовитися від одного зі своїх безпілотників