xcounter
#

США та Європа в 2000-х працювали над ЗРК MEADS на заміну Patriot, але яка доля проекту

8173
Пускова установка ЗРК MEADS, ілюстративне фото від MEADS International
Пускова установка ЗРК MEADS, ілюстративне фото від MEADS International

Чим була особлива ця розробка, і чим все завершилась

В одній з наших публікацій ми розповідали про те, як США зробили 400 PAC-2 під Patriot до операції "Буря в пустелі", і чи можна таке повторити. А тепер ми хочемо розповісти про ще цікаву та показовішу історію, а саме – як США із деякими країнами Європи в 2000-х роках працювали над перспективним зенітно-ракетним комплексом MEADS (Medium Extended Air Defense System), який «заточувався» під зенітну ракету PAC-3 MSE та мав прийти на заміну ЗРК Patriot.

Втім, попри цікаву конфігурацію цього комплексу та багатомільярдний контракт на розробку, в серійне виробництво комплекс так і не пішов.

Читайте також: Як у РФ з 90-х намагаються зробити свій NASAMS з Р-77 і що з цього вийшло

Деталі історії про ЗРК MEADS можемо прочитати на сторінці проекту Missile Threats аналітичного центру CSIS, і там ми можемо прочитати наступне. Роботи над проектом MEADS стартувала наприкінці 1980-х років, і на тому етапі завдання проекту звучало менш амбітним – дати заміну ЗРК MIM-23 Hawk.

У 1995 році над проектом почали працювати спільно корпорації Lockheed Martin та MBDA, орієнтовно тоді ж виникла мета створити MEADS саме як заміну для ЗРК Patriot, і до робіт над цим ЗРК приєднались також Італія та Німеччина.

У вересні 2004 року створений для проекту MEADS конгломерат MEADS International отримав контракт вартістю 3,1 мільярди доларів строком на 9 років по розробці цього ЗРК. Вцілому із своїм завданням розробники впорались, у 2012-2013 році MEADS успішно провів цикл випробувальних пусків у різних умовах та по різним типам імітаторів повітряних цілей.

ЗРК MEADS, ілюстративне фото від MEADS International

Сам MEADS був "заточений" під PAC-3 MSE, в його конфігурації порівняно з Patriot проглядалась лише одна, але дуже важлива деталь. Зокрема відомо, що батарея цього ЗРК мала вміщати в себе до шести пускових на 48 ракет сумарно, транспортно-заряджальна машина, багатофункціональна РЛС управління вогнем (MCFR), РЛС спостереження та центр управління (BMC4I).

Головна особливість – саме у РЛС (MCFR), яка давала огляд на всі 360 градусів, з чого випливало, що одна батарея MEADS могла перекривати значну більшу площу території, аніж одна батарея Patriot.

У відкритому доступі були повідомлення, що в 2015 році інтерес до закупівлі MEADS офіційно проявляла Німеччина, однак все залишилось на рівні планів. Поточний статус напрацювань по MEADS наразі лишається невідомим.

Пускова установка ЗРК MEADS, ілюстративне фото від MEADS International
Читайте також: Скільки зараз коштують Tomahawk та зенітні ракети для ВМС США, і про це каже