xcounter
#

Скільки зараз коштують Tomahawk та зенітні ракети для ВМС США, і про це каже

4500
Пуск SM-6, фото - US DoD
Пуск SM-6, фото - US DoD

Якою є актуальна вартість цих ракет, і скільки коштує спорядити один Arleigh Burke

Питання вартості сучасного озброєння завжди є актуальним, особливо якщо мова про далекобійні крилаті та керовані зенітні ракети. Хоча б тому, що це дає актуальний матеріал для порівнянь по темі, скільки в реальності може коштувати той чи інший вид озброєння, який використовується під час повномасштабної війни РФ проти України.

На цьому тлі цікавою виглядає публікація та відео від порталу The War Zone, автори якого вирішили порахувати поточну вартість основних типів ракетного озброєння для ВМС США на 2024 рік, і заодно – скільки коштуватиме повна зарядка одного есмінця проекту Arleigh Burke.

Першою в цьому матеріалі згадується зенітна ракета малої дальності RIM-116 Rolling Airframe Missile або ж RAM, котра має дальність стрільби до 10 кілометрів, та зазвичай заряджається в турельну пускову установку на 21 ракету. Вартість однієї RIM-116 на 2024 фінансовий рік – 950 тисяч доларів.

Наступною згадується зенітна ракета типу Evolved Sea Sparrow, котра є розвитком RIM-162 та може запускатись із універсальної вертикальної пускової установки Mk 41. Одна така ракета (у варіанті Block II) на 2024 фінансовий рік коштує 1,49 мільйона доларів.

RIM-116, фото - US DoD

Далі в цьому матеріалі мова про морські зенітні ракети сімейства Standard Missile, по яким актуальний порядок вартості відрізняється суттєво. Наприклад, зенітна ракета SM-2 у варіантах Block IIIC, Block IIIA та Block IIIB коштує 2,5 мільйона доларів за одиницю, а от зенітна ракета типу SM-2 Block IIIAZ, створена спеціально під стелс-есмінці Zumwalt - 0,77 мільйона доларів.

В свою чергу, зенітна ракета SM-6, котра у випадку поставки для ЗСУ могла би вирішити проблему із "ВКС РФ" має "внутрішню" ціну для ВМС США в 4,27 мільйона доларів за одиницю. А от найбільш потужні зенітні ракети SM-3 коштують 12,5 мільйона доларів (у варіанті Block IB) та 28 мільйона доларів ( у варіанті Block IIA), і це – лише "внутрішня" ціна для ВМС США на 2024 фінансовий рік.

Зенітна ракета SM-2, фото - US DoD

Крилата ракета Tomahawk Block V на 2024 фінансовий рік для ВМС США коштує 1,8 мільйона доларів за одиницю, протикорабельна ракета NSM – 1,9 мільйона доларів, протичовнова ракето-торпеда VLA – 0,5 мільйона доларів. А ось по Harpoon останні актуальні показники стосуються аж 2020 фінансового року, і там одна протикорабельна ракета у версії Block II коштувала 1,41 мільйона доларів.

Замість підсумку автори TWZ наводять таку калькуляцію – якщо виходити із того, що один есмінець проекту Arleigh Burke може взяти на борт 11 зенітних ракет RAM, 32 зенітні ракети ESSM, 16 крилатих ракет Tomahawk, 40 ракети SM- 2, 12 SM-6, вісім SM-3, а також шість VLA та вісім "Гарпунів", то тут орієнтовна вартість повної зарядки складе 420 мільйонів доларів.

Раніше Defense Express писав про те, що у США проведуть "повторну сертифікацію" старих зенітних ракет на фоні збільшеної потреби.